Sport

Har vært VIF-supporter i 39 år

Kjetil Rekdal innrømmer at han er spent på mottakelsen fra Klanen før morgendagens oppgjør mellom VIF og Start.

KRISTIANSAND (Dagsavisen): Rekdal er som alltid imøtekommende og hyggelig. Profesjonell til fingerspissene. Og ivrer etter å avlive noen myter allerede før vi begynner den to timer lange samtalen.

Videre i cupen

– Dette er ikke et slags hatoppgjør mellom Ronny Deila og meg. Det vil jeg avkrefte her og nå. Det er presse og media som forsøker å konstruere den saken, sier Kjetil Rekdal til Dagsavisen.

Vi møter ham på det som nå heter Sparebanken Sør Arena dagen etter at han og Start hadde slått Bodø/Glimt ut av cupen og sikret seg semifinaleplass.

Noen timer senere ble Vålerenga slått ut av Rosenborg. Start kan nå sin første cupfinale i historien.

Saken fortsetter under bildet. 

ny lue: Kjetil Rekdal har ikke tapt med Start eter at han begynte å ha Start-lua på hodet. FOTO: TOR-ERIK SCHRÖDER/NTB SCANPIX

Kjetil Rekdal har ikke tapt med Start eter at han begynte å ha Start-lua på hodet. Foto: Tor-Erik Schröder/NTB Scanpix 

Les også: Derfor hater de hverandre 

Brannalarm

Rekdal inviterer inn i et mørkt rom.

Idet vi setter oss ned, går brannalarmen, så vi går ut på banen hvor spillerne har måttet ta pause i restitusjonsøkta.

Etter ti minutter i sterk vind, får vi klarsignal til å gå inn igjen, og den tidligere VIF-guruen utdyper;

– Etter jeg sluttet i VIF, begynte jeg å jobbe i Eurosport. Som ekspertkommentator skulle jeg mene noe om alle de 16 eliteserielagene. Naturlig nok var VIF den klubben jeg kjente aller best, og det er riktig at jeg kanskje var litt krass i vurderingene etter en svak VIF-kamp. Men det har ingen ting med revansje eller stikk mot Deila å gjøre.

– Så Deila gjør en god jobb i klubben?

– Vel, la meg si det slik; Han har helt andre arbeidsforhold enn jeg hadde som trener i klubben. Mye større muligheter til å lykkes. Dette er ingen kritikk, men jeg venter på at det skal løsne for VIF.

Les også: Far og sønn mot VIF og Skeid (DA+)

Trøim bestemmer alt

– Kan du utdype dette?

– Da Deila ble ansatt som trener, gikk klubben over i en ny fase. Investor og eier Tor Olav Trøim bestemmer alt i klubben nå. Han har bygd ut administrasjonen. Vært med i utvelgelse av styremedlemmer og ansatte. Han styrer hele butikken, og budsjettet er vel 40-50 millioner kroner større enn under min tid i klubben, sier Kjetil Rekdal til Dagsavisen.

– Men, ting tar tid, og det gjelder også i fotball? VIFs ambisjon er en 6. plass i år?

– Absolutt. Deila har nok ikke gjort en dårlig jobb, men jeg hadde forventet noe mer stabilitet. Prestasjonene varierer for mye. Jeg håper de ikke har dagen mot oss i morgen, smiler Start-treneren.

– Intet ondt blod mellom deg og klubben?

– Nei, iallfall ikke fra min side. Det er vel kjent at jeg har et stort hjerte for klubben. Folk forstår at jeg sier det selv om jeg er Start-trener. Selvsagt er jeg så profesjonell at alt nå dreier seg om Start. Men det er ingen grunn til å benekte det mange vet, mitt lange og sterke forhold til VIF.

Les også: Grindheim om arvtakeren i VIF: – Riktig valg (DA+)

Var elleve år

– Ja, du har spilt og trent klubben. I gode og mindre gode dager. Til gull og pokaler, og vært med på nedrykk. Men hvordan startet det hele?

– 11 år gammel var familien på ferie i Oslo, og min far tok meg med på Bislett, der klubben jo spilte den gang. Jeg ble utrolig fascinert. Vi sto i svingen rett ved den berømte tribunen Store Stå. Stemningen var fantastisk, rammen helt syk for en guttunge fra Romsdal. Vel hjemme i Rekdal igjen, var saken klar. Jeg hadde to favorittlag; Leeds United og VIF.

– Molde var i nærheten av ditt hjemsted..?

– Det var helt uaktuelt å holde med dem. Jeg hadde funnet mitt lag, og det lå øst i Oslo, sier Kjetil Rekdal meg sterk overbevisning i stemmen.

Les også: Derfor blir han Vålerengas kaptein (DA+)

Kunne hatt fem strake

Så, ingen med vettet i behold kan mistenke ham for å late som. Hans forhold til VIF er som meislet.

– Du kjenner laget godt, og vet vel hvordan de skal beseires nå?

– De har tapt to seriekamper 2-3, men kunne like gjerne vunnet begge, og stått med fem strake seirer i serien. Det eneste som er sikkert i fotball, er at ingen ting er sikkert.

– Som trener har jeg lagt meg kvelden før kamper og tenkt; nå har alt stemt på treningene denne uka, spillerne er trygge og i form. Og sovnet med et smil om munnen, for så å se at laget overhode ikke har fungert i kamp dagen etter. Og motsatt. Trodd dette ikke har kunnet gå, med spillere skadet og ute av form, for så å se laget blomstre som bare det dagen etter.

Noe om taktikken vil han ikke ut med. Men avslutter med at han er spent på mottakelsen fra VIFs supportere.

– De applauderer vel høflig, så er også deres fokus på kampen.

Les også: Så var det KFUMs tur til å slå Vålerenga (DA+)

RBK i semifinalen

– Dere er inne i en sterk periode nå, etter at alt så håpløst ut da du overtok?

– Da jeg ble ansatt 1. juni, drømte jeg ærlig talt ikke at vi kunne være kapable til å vinne tre kamper på rad. Vår borteseier i Tromsø var veldig avgjørende for selvtilliten i spillergruppa. De vokste på den seieren.

– Er det en ulempe at dere fremdeles er med i cupen nå som syv så viktige seriekamper gjenstår?

– Det er klart at semifinalen spilles midt i uka, mellom to serierunder. Mye av min oppgave nå, er å nullstille etter hver kamp. Vi skal spille syv cupfinaler i serien nå. Blir det en ekte cupfinale på Ullevaal også, så er jo det en kjempebonus, men viktigst er å beholde plassen i eliteserien, avslutter Kjetil Rekdal.

PS. Start møter Rosenborg i semifinalen på Lerkendal 1. november.

PS II. VIF - Start har kampstart søndag klokka 18.00.

Mer fra Dagsavisen