Sport

Fotballens kraft, kjærligheten til en far og savnet av Michelet

VM i fotball er i gang. Festivalsjef Alexandra Archetti Stølen skriver om sitt forhold til fotball og arven fra faren, professor Eduardo Archetti, foran oppgjøret mellom Argentina og Island.

Bilde 1 av 0

Sommeren 2006 fikk jeg en telefon fra NRK. Journalisten spurte meg om jeg kunne gi ham riktig nummer til faren min. «Det er VM straks, skjønner du, og vi skulle gjerne hatt Archetti i studio». Jeg kunne ikke fatte at NRK ringte meg og spurte om pappa sitt telefonnummer etter at han døde. Jeg svarte derfor kun kort tilbake at, beklager, faren min er død, han døde for ett år siden, dere burde virkelig gjøre bedre research. Så la vi på. Og så gråt jeg. Det var VM, faren min skulle vært på TV og isteden lå han begravet på en kirkegård i Oslo.

Bare noen timer senere ringte samme journalist meg tilbake. Han var litt spak og flau. De hadde ringt litt rundt og nå var det meg de ville ha tak i. De trengte en norsk-argentinsk fan i studio, en som kunne litt om fotball og som hadde et bankende hjerte for Argentina, ja, dessuten var de litt «short» på damer, som han sa. Jeg hadde dessuten gått på skole med Juan Pablo Sorín på 90-tallet, hadde noen fått med seg at han var Argentinas kaptein under VM i 2006.

Full oversikt: Slik spilles fotball-VM i Russland 2018

(Saken fortsetter under bildet)

Far og datter Archetti i 2003. FOTO: PRIVAT

Stor reportasje: Drillos VM-helt fikk 14 barn verden rundt og drakk seg i hjel

Jul, nyttår og bursdag

Fotball utgjorde en stor del av min barndom, aller først som datter av en person som ikke kunne leve uten å se fotball, ikke kunne leve uten å spille med old boys hver lørdag på Blindern, og senere som spiss på Frigg sitt jentelag. Lite kunne måle seg med pappas glede over sporten. Det var ikke en kamp som gikk ham hus forbi. Da snakker vi både om kampene til Friggs jentelag og proffotball i alle farger, divisjoner og ligaer.

Fotball var så viktig for ham at han skrev bøker om det, foreleste studenter og holdt foredrag der han levende fortalte om Maradonas unike driblinger, sammenlignet disse med tango og viste de gledelig fram fra ulike podier foran ulike forsamlinger (uten ball). Vi tullet alltid med å si at han husket navnene på Ungarn sitt landslag bedre enn navnene på klassekameratene mine.

VM i fotball hjemme hos oss var julaften, nyttår og hele slektas bursdager samlet i en lang feststemt måned. Verdensmesterskapet i 2006 ble annerledes.

Hadde jeg ikke takket ja til å stille i studio da NRK ringte, de magiske dagene i juni 2006, da Argentina slo Serbia Montenegro 6–0 og Messi seilte opp som den nye verdensstjernen i fotball, da hadde jeg heller ikke møtt Jon Michelet på fotballtur. Derfor var det kanskje ikke så rart at da jeg hørte om Jon Michelet sitt dødsfall i vår, var det første jeg tenkte på at VM ikke vil bli det samme uten ham.

Les også: – Det Michelet og Solstad gjorde, er unikt

Hvem er størst?

I 2006 ble jeg med TV 2 til VM i Tyskland. Om Argentina nådde langt skulle vi få i stand et møte med Sorín, jeg skulle danse tango i fotballtrøye på fortau i Berlin og ikke minst se kvartfinalen mellom Tyskland og Argentina og så skulle jeg treffe Jon Michelet. Jeg husker det godt. Vi ble filmet i en hage der vi på en nonchalant måte skulle sitte og debattere hvem som var best av Brasil eller Argentina, hvem som var størst av Pele eller Maradona.

Det var en nydelig dag, bordet vi satt på var skyggelagt av store trær, solen skinte svakt gjennom irrgrønne blader. Vi skulle lage et morsomt innslag om forskjellen på sambafotballens lekenhet og tangofotballens eleganse. Vi snakket om faren min, om hullet i norsk fotball-offentlighet etter hans død. Vi snakket om hvor mange store spillere som kom til å komme opp og fram. Om spådommen rundt Messi som Maradonas arvtaker. Vel, Argentina røk ut av VM i kvartfinalen og jeg dro hjem til Norge.

Senere, flere år etter VM i 2006, overvar jeg en samtale mellom flere eksperter på Litteraturhuset der temaet var: Hvem var størst? Pele eller Maradona?

(Saken fortsetter under bildet)

Hvem er størst? Maradona, Messi eller Pele? Tangofotball eller sambafotball? Her jubler Maradona sammen med sin arvtager Lionel Messi etter at Argentina slo Hellas 2-0 under VM i 2010. FOTO: AFP PHOTO/DANIEL GARCIA/NTB SCANPIX

Michelet satt i panelet, jeg satt i salen. Da han fikk direkte spørsmål om kveldens tema nølte han litt før han svarte. Jeg regnet med at han kom til å si at Pelé var størst, ingenting kunne måle seg med sambafotballen, men så sa han noe sånt som, nei, de var vel like store de to. Etter samtalen kom han bort til meg og sa. «Jeg så du satt der, så da kunne jeg ikke si at Pele var størst».

Endelig er vi her. Nå er det i gang, fotball-VM 2018 i Russland. Hvem var størst? Hvem blir størst?

VM er stort, og stort blir savnet av Archetti og Michelet, som gjennom sin grenseløse kjærlighet til søramerikansk fotball gjorde fotball-VM levende og magisk for oss som følger det foran norske TV-skjermer.

Mer fra Dagsavisen