Sport

Bjørgens knusende OL-farvel: En æresrunde i tre mil

Marit Bjørgen er tidenes vinter-olympier. Seksten år etter OL-debuten med 50. plass i Salt Lake City tok hun sitt åttende gull i sitt siste OL-renn. Med start nummer 8. Hennes siste OL-gull fikk hun overrakt av IOC-president Thomas Bach.

1 av 8

Avslutningsdagen i Pyeongchang var regissert for Marit Bjørgen. Selvfølgelig fikk hun start nummer 8. Hun fikk sitt åttende OL-gull under avslutningsseremonien senere på dagen. Der var hun også norsk flaggbærer. Hun går ut av OL-karrieren med grenseløs hyllest fra alle sine konkurrenter. Hver stavelse er fortjent. Og hun tok hovedrollen med den største selvfølgelighet. Hun struttet av selvtillit fra hun sto opp søndag morgen. Og gulløpet gjorde også Norge til beste OL-nasjon med like mange gull som Tyskland (14), men med flere medaljer totalt: 39. Ny verdensrekord for en nasjon i et OL.

I solskinnet på Alpensia skistadion splintret hun feltet etter ni kilometer. Ingen klarte å følge henne. Charlotte Kalla prøvde, men måtte gi seg etter få minutter. Mest uheldig var Østerrikes Teresa Stadlober som lå på sølvplass, men klarte å gå feil i et løypekryss. Marit Bjørgen var så suveren at kunne gått den siste kilometeren med sønnen Marius i pulk.

Men det ble kanskje verdens lengste æresrunde for tidenes beste kvinnelige langrennsløper, Det var ingen over, ingen ved siden. Og ingen å se bak. Hun delte selvfølgelig suksessen med alle sine medhjelpere. Det gjør hun alltid. Hun hadde perfekte ski på en gnistrende dag. Hun hadde sikkert følelsen at dette kunne godt fortsette i fire år til. Dette var hennes første individuelle gull i disse lekene. For en uke siden avgjorde hun gullkampen på stafetten. Hun stanser på 15 OL-medaljer, åtte gull, fire sølv, tre bronse.

OL-gullet fikk hun av IOC-president Thomas Bach under avslutningsseremonien. Vi la merke til at Bach tok seg en ekstra lang prat med henne. Hvilken rolle kan hun tenke seg i dette sirkuset?

Dette åttende gullet gjorde at hun passerte Ole Einar Bjørndalen på medaljetoppen over vinterolympiske utøvere. Men de har ikke kommet av seg selv. Det var først i hennes tredje OL hun lyktes. I 2002 (Sat Lake City) var hun ung og lovende, i 2006 (Torino) slet hun med sykdom og hadde noen sesonger som gikk blytungt. Det var i Vancouver 2010 det løsnet. Siden har hun vært en kaptein på et lag som har gått fra seier til seier. Ved siden av å utvikle seg selv har hun hjulpet fram sine lagvenninner. Da løpet var over søndag morgen, kom tårene. Det var mange følelser som skulle ut på sin største dag i karrieren.

Dermed er Marit Bjørgens store sportslige prosjekt i mål. Hun var litt for utålmodig etter at hun ble mor til Marius. Hun trente på seg en hofteskade som utsatte comebacket. Siden har hun bygget seg opp til det som skulle bli hennes store finale i Sør-Korea. Men hun har erfart det samme som mange før henne: Å bli mor kan gi et løft også for en sportslig karriere. Hun har ennå ikke bestemt seg for om karrieren vil fortsette et år eller to til. Den avgjørelsen tar hun om noen måneder.

Finalen ble en suksessferd i OLs aller siste øvelse søndag 25. februar 2018. En dag og et renn hun aldri vil glemme. Og det kom selvsagt åtte år etter hennes første OL-gull i Vancouver i 2010. Det første kom i sprint, det siste på den lengste distansen, 30km. I OLs aller siste øvelse. Punktum. Finale. Neste æresrunde gås i Holmenkollen om to uker. Der er det også publikum til stede. Det fortjener hun.

"For en fantastisk person og skiløper. Jeg er stolt over å være nordmann i dag", var hilsenen fra Ole Einar Bjørndalen.

PS. Det var også andre med. Krista Pärmäkoski tok sølv, mens Stina Nilsson vant bronseduellen mot Ingvild Flugstad Østberg.

30 km klassisk fellesstart kvinner:

Gull: Marit Bjørgen, Norge 1.22.17,6,

sølv: Krista Pärmäkoski, Finland 1.49,5 min. bak,

bronse: Stina Nilsson, Sverige 1.58,9,

4) Ingvild Flugstad Østberg, Norge 2.00,4, 5) Charlotte Kalla, Sverige 2.57,2, 6) Kerttu Niskanen, Finland 3.01,6, 7) Jessica Diggins, USA 3.37,2, 8) Heidi Weng, Norge 4.07,9, 9) Teresa Stadlober, Østerrike 4.14,1, 10) Masako Ishida, Japan 4.20,8.

Øvrig norsk: 12) Ragnhild Haga 4.53,9.

45 utøvere fikk plassering.

FAKTA

Marit Bjørgens 24 OL-plasseringer i langrenn i perioden 2002-2018:

* Gull: 8

* Sølv: 4

* Bronse: 3

* 4.-plass: 1

* 5.-plass: 3

* 11.-plass: 1

* 14.-plass: 1

* 18.-plass: 1

* 50.-plass: 1

* Ikke fullført: 1