Sport

Ester skrev OL-historie: Gull i to grener

Uansett hva alle andre gjør: Ester Ledecka går ut av disse lekene med en oppsiktsvekkende rekord. I natt fulgte hun opp alpingullet med det samme i snowboard.

1 av 4

Den tsjekkiske 22-åringen er første kvinne med gull i to idretter i samme vinter-OL.

For i natt vant hun øvelsen hun var OL-favoritt i: Parallellstorslalåm på snowboard. Sjokket var da hun vant super-G med ett hundredels margin tildigere i lekene foran faoritten Anna Veith. Hun mestret et tungt favorittpress i sin egentlige idrett. Hun tok seg helskinnet gjennom tre utslagsrunder før hun beseiret tyske Selina Jörg i en spennende finale. Presset var ekstra stort på henne nettopp fordi hun kunne bli historisk.

Tar utdannelse

Hun er ikke som alle andre utøvere. Hun kombinerer studier og toppidrett og kjører sitt eget opplegg. Hun har til og med fått en egen pris for måten hun takler det på. Hun sier hun trener tre uker i strekk i hver idrett før hun skifter fra alpinski til snowboard. - Dette har jeg drevet med siden jeg var 14 år, forteller hun.

Ledecká er første kvinne med gull i to idretter i samme vinter-OL. Men det er også verdt å merke seg nederlandske Jorien ter Mors da hun ble den første kvinne med medalje i to idretter da hun etter gull i skøyter vant stafettbronse i skøyter kortbane. Men også det er øvelser som er i slekt.

Vanligere før

Johan Grøttumsbråten fra Sørkedalen ble mester i både langrenn og kombinert i OL i St. Moritz i Sveits i 1928. Den gangen var det vanlig at man stilte opp i disse to idrettene. Ester Ledecka er ganske alene om sin satsing nå.

Etter gullet på super-G ble hun beskyldt for å bryte IOCs strenge reklameregler da hun ikke tok av seg snøbrillene under den internasjonale pressekonferansen.

- Jeg har ikke fått sminket meg, derfor har jeg brillene på, forklarte hun. Det ble godtatt.

Parallellstorslalåm kvinner:

Gull: Ester Ledecká, Tsjekkia,

sølv: Selina Jörg, Tyskland,

bronse: Ramona Theresia Hofmeister, Tyskland.

4) Alena Zavarzina, OAR, 5) Tomoka Takeuchi, Japan, 6) Julie Zogg, Sveits, 7) Daniela Ulbing, Østerrike, 8) Ina Meschik, Østerrike, 9) Carolin Langenhorst, Tyskland, 10) Milena Bykova, OAR.