Sport

Den definitive kroningen: Lund Svindals historiske utforgull

Gull til Aksel Lund Svindal, sølv til Kjetil Jansrud. Da Norge først skulle ta sin aller første OL-tittel i utfor, skjedde det med et snøskred i natt. Om ett døgn angriper de igjen, i super-G.

Bilde 1 av 5

PYEONGCHANG: Norges mest populære og respekterte idrettsutøver tok det helt ut i hans siste OL. I Norges nittende forsøk på å vinne utfor i OL, lyktes det til de grader.

Vinden hadde løyet, kulda var borte, sola skinte og Aksel Lund Svindal splintret alle ved å være suverent raskest i siste tredel av løypa. Kjetil Jansrud lå foran på alle mellomtider, men finishen klarte han ikke å matche. Verdenscupleder og regjerende VM-vinner Beat Feuz (Sveits) var den største trusselen. Men heller ikke han klarte å matche farten. Han kom inn seks hundredeler bak Jansrud.

- Aksel, ditt råskinn, ropte Kjetil Jansrud bort til sin lagkamerat da han skled inn i paddocken.

Les også: Ble tidenes eldste OL-vinner i alpint

Det viktigste rennet i karrieren

Lund Svindal har vært bak på alle treningene, men i det viktigste utforrennet i sin karriere kom gulløpet med 12 hundredels margin. En lang karriere som startet med litt forsktig kjøring i Varingskollen på 80-tallet nådde sitt høydepunkt i Sør-Korea torsdag 15. februar 2018.

Etter omfattende skader har han kommet tilbake hele fire ganger. Sist røk han korsbåndet og andre utøvere i hans alder ville lagt opp.

- Jeg ville prøve en gang til, sa han til Dagsavisen foran sesongen.

Og plutselig står Aksel Lund Svindal med to VM-gull og ett OL-gull i utfor. Ingen andre har noe lignende.

Og det var ikke bare nordmenn som gledet seg over oppvisningen denne torsdagen. Aksel Lund Svindals væremåte og inkluderende stil gjør ham til en svært aktet utøver i mellom-Europa og USA. Hans skadehistorie hjelper på fortellingen. Dette er utøveren med ni liv som har kjempet seg tilbake etter tunge skader. Denne vinteren har han sett an uke for uke med sitt kranglete kne. Og han tar det for gitt at dette er hans siste OL.

Men allerede i morgen jakter han nytt gull. Da i super-G.

Også Aleksander Aamodt Kilde startet gnistrende og ledet på begge nordmennene halvveis. Men han fikk en feil på et hopp og tidelene raste på.

Her kan du følge Vinter-OL 2018 i Dagsavisen

Kronprinsen på besiktigelsen

- Jeg kjørte det remmer og tøy kunne holde. Jeg klarte å holde farten nede tydeligvis, sa en sindig Aksel Lund Svindal i målområdet.

- Jeg så jo at Kjetil var 42 hundredeler foran langt der oppe. Men jeg slapp løs, sier Lund Svindal som hadde med seg kronprins Haakon (!) på besiktigelsen.

- Nå skal vi ikke feire så mye, men det blir litt lavere skuldre på kveldens møte foran morgendagens super-G, sier Lund Svindal.

- Det er en dag det handler om. Ett renn. Og så tar vi dobbelt. Det er ubeskrivelig. Jeg er litt for teknisk på slutten og taper de få hundredelene der, sier Kjetil Jansrud til NRK.

- Min største opplevelse. At dette skulle skje etter at hans fjerde comeback var nesten utenkelig, sier far Bjørn Svindal, som fulgte rennet ringside.

Og på en sensasjonell norsk alpindag ble det altså OL-sølv til Ragnhild Mowinckel i storslalåm.

Gullet som manglet

Utfor har vært en liten forbannelse for norske alpinister etter at Norge ble en vinnernasjon i denne idretten på 90-tallet:

Lillehammer 1994: Sølv til Kjetil Andre Aamodt.

Nagano 1998: Sølv til Lasse Kjus.

Salt Lake City 2002: Sølv til Lasse Kjus.

Vancouver 2010: Sølv til Aksel Lund Svindal.

Sotsji 2014: Bronse til Kjetil Jansrud.

Pyeongchang 2018: Gull til Aksel Lund Svindal, sølv til Kjetil Jansrud.

OL i Pyeongchang torsdag, alpint:

Utfor menn:

Gull: Aksel Lund Svindal, Norge 1.40,25,

sølv: Kjetil Jansrud, Norge 1.40,37

bronse: Beat Feuz, Sveits 1.40,43

4) Dominik Paris, Italia 1.40,79, 5) Thomas Dressen, Tyskland 1.41,03, 6) Peter Fill, Italia 1.41,08, 7) Vincent Kriechmayr, Østerrike 1.41,19, 8) Brice Roger, Frankrike 1.41,39, 9) Matthias Mayer, Østerrike 1.41,46, 10) Andreas Sander, Tyskland 1.41,62.

Øvrige norske: 15) Aleksander Aamodt Kilde 1.42,18.

53 utøvere fikk plassering.

Nyeste fra Dagsavisen.no: