Sport

Disse skal formidle OL på norsk tv

En rekke tidligere NRK-profiler og et knippe nye eksperter skal formidle vinter-OL på norsk tv. Satsingen er massiv.

Jon Almaas og Anne Rimmen blir OL-vertskap på TV Norge og Eurosport.

Av Stian Grythaugen

Tomas Northug får en rolle som ekspertkommentator under Discoverys OL-sendinger fra sørkoreanske Pyeongchang neste år.

Det ble klart da den amerikanske TV-giganten onsdag presenterte listen over kommentatorer og eksperter som skal bidra under sendingene fra vinterlekene.

Lillebror Northug la opp som langrennsløper foran årets sesong og var ikke til stede da OL-teamene ble presentert på TVNorges vårlansering i Oslo onsdag.

Fra tidligere er det kjent at Åge Skinstad blir ekspertkommentator under langrennssendingene fra Sør-Korea. Også Vibeke Skofterud er med i Discoverys team.

- Dette blir kjempemoro. Det blir mitt fjerde OL som kommentator. I tillegg har jeg vært med to som leder. Totalt har jeg vært i ni OL til sammen i ulike roller. Det blir veldig fint å være tilbake som formidler. Denne gangen får jeg til og med sitte inne. Det blir første gangen. Normalt har jeg pleid å stå ute, sa Skinstad til NTB.

Skofterud får sin ilddåp på indre bane.

- Jeg føler at jeg kjenner det norske laget godt med hensyn til mekanismer som gjelder inn mot stafetter, individuelle løp og mesterskap generelt. Jeg mener at jeg sitter på mye kompetanse, og jeg føler at jeg kjenner jentene godt. Jeg vet hvordan de jobber med seg selv og hva de driver med. Jeg tror at jeg sitter på noe som er vettugt å formidle, sa tidligere langrennsløper Skofterud til NTB.

Skofterud gikk sitt siste skirenn 3. januar 2014.

Kommentator på langrennsarenaen blir Jan Christian Bjørn.

Kjus og Aamodt

En lang rekke kjente idrettsnavn sto på listen som ble presentert i Oslo onsdag. Medaljegrossistene Kjetil André Aamodt, Lasse Kjus og Tom Stiansen får alle roller under alpinsendingene fra OL. Samtlige tre har solid TV-erfaring fra tidligere.

Håkon Bjercke skal kommentere skiskytterøvelsene.

På ishockeyfronten skal blant andre Espen Shampo Knutsen bidra til å lede TV-seerne gjennom vinterlekene, og under hoppkonkurransene skal trønderen Anders Bardal og tidligere landslagstrener Kjetil Strandbråten inn å gjøre en jobb.

- Jeg gleder meg. Dette blir en ny rolle. Jeg skal vær ekspert på sletta og prate med programleder både før og under sending, sa Anders Bardal til NTB, som selv deltok i tre OL som aktiv.

Bardal la opp som aktiv i 2015, rett etter at han ble verdensmester i laghopp for Norge i VM i Falun.

Ann Kristin Flatland og Morten Hegle Svendsen blir sammen med mer ukjente Martin Eng Discoverys ansikter på skiskytterarenaen i Pyeongchang. Asbjørn Myhre kommenterer.

Morten Hegle Svendsen er for øvrig bror til Emil Hegle Svendsen og har en fortid som landslagssmører for skiskytterne.

Flygind Larsen på skøyter

Helene Olafsen og Andreas Håtveit blir to av ekspertene på henholdsvis snowboard og fristil, mens tidligere landslagsløper Mikael Flygind Larsen skal ha tilhold i den olympiske skøytehallen. Arve Fuglum sitter her i kommentatorboksen.

Flygind Larsen har tidligere jobbet i en ekspertrolle i TV 2.

Curlingkonkurransene skal kommenteres av Thoralf Hognestad. Han får med seg Lars Vågberg som ekspert. Sistnevnte var med på det norske laget som tok OL-gull i Salt Lake City i 2002.

OL i Pyeongchang arrangeres i perioden 9. til 25. februar.

Discovery har kjøpt rettighetene til å sende samtlige OL i perioden 2018 til 2024. (NTB)