Sport

Vikersund favoritt

Det er fem skiflygingsbakker i verden. Da får antagelig Vikersund det VM de søker om i 2022.

elegant: Vikersundbakken endrer karakter med lyset. Her er det tyske Severin Freund som strekker seg i bakken. FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX

Det vil være en stor overraskelse om ikke Vikersund får skiflygings-VM i 2022. Onsdag ble søknaden til mesterskapet presentert for Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Optimister

En større delegasjon fra Vikersund og Buskerud, med skipresident Erik Røste i spissen, var på plass under FIS’ høstmøte i Zürich. Der ble søknaden ble presentert.

– Vikersund har laget en god søknad og bakken har en sterk status i det internasjonale hoppmiljøet, sier Erik Røste til Skiforbundets hjemmesider.

Det var i 1977 at det for første gang ble arrangert VM i skiflyging i Vikersundbakken. Deretter er det blitt arrangert VM i 1990, 2000 og sist i 2012.

De fem stedene med skiflygingsbakker, Vikersund, Oberstdorf, Planica, Kulm og Harrachow har stort sett fordelt mesterskapene broderlig mellom seg de siste årene. Og slik vil det fortsette.

Avgjøres i Hellas

Tildelingen skjer på FIS-kongressen i Costa Navarino i Hellas 17. mai neste år. Dersom Vikersund blir tildelt VM i 2022, vil det også bli arrangert et prøve-VM i 2021.

Neste år går VM i Oberstdorf, mens i 2020 er det Planica som står for tur.

Har verdensrekorden

Med K-punkt på 200 meter (K200) og en bakkestørrelse på 225 meter (HS225) er Vikersund verdens største hoppbakke, sammen med Kulm i Østerrike.

Bakkerekorden, som i øyeblikket er synonym med verdensrekorden, er på 253,5 meter og ble satt av Stefan Kraft sist vinter.

Vikersundbakken er en del av Vikersund Hoppsenter. Den ble opprinnelig bygget i 1936 og ombygget til skiflygingsbakke i 1966. Samme år satte Bjørn Wirkola verdensrekord der, med et hopp på 146 meter.

Kommende vinter blir finalen i Raw Air høydepunktet 16-18. mars.

Reidar Sollie

Reidar Sollie

Sportssjef i Dagsavisen.