Sport

Skøyteløperne gamblet og tapte

VM på skøyter på hjemmebane ble en nederlandskl fest. Igjen. De norske løperne gamblet med treningsmetodene.

Sverre Lunde Pedersen havnet utenfor pallen i årets VM.

Av Geir Andreassen

HAMAR: Landslagstrener Sondre Skarli og hans skøyteallrounderne la inn noen ekstra styrkeøkter i oktober. Gamblingen ga ingen effekt denne sesongen.

Nå håper Sverre Lunde Pedersen og Ida Njåtun å bruke de negative erfaringene til noe positivt i kommende OL-sesong.

– Vi skulle prøve å gjøre tingene litt annerledes foran denne sesongen for å se om vi kunne ta det siste steget opp til de beste. Det var en gambling vi tok som kalkulert risiko, sa landslagssjef Sondre Skarli i etterkant av VM på hjemmebane i Vikingskipet.

– Dette er ting som er utrolig viktig å ta med seg inn i en OL-sesong, istedenfor å prøve det for første gang der. Hvis det var et tidspunkt vi skulle prøve så var det i år. Vi hadde satt oss om mål at hvis vi skulle være med og kjempe med Sven (Kramer) på 10.000 så måtte vi gjøre noen grep i høst, fortsatte Skarli.

– Vi økte treningsmengdene med 10 prosent i forhold til det vi gjorde året før. Vi underpresterte litt da vi kom til Asia i november. Det kostet litt og vi måtte legge noe om resten av sesongen. Til neste sesong må vi se litt mer på hva som fungerte tidligere, og se om hva vi kan gjøre bedre. Det tror jeg vil fungere bra, slo landslagssjefen fast.

Bøkko tilbake

Håvard Bøkko, kanskje den beste norske skøyteløperen de siste ni-ti årene, tok pause foran denne sesongen. Nå er løperen fra Hol ventet tilbake i OL-sesongen.

– Dessuten så vil også Håvard være tilbake. Han har betydd mye for Sverre. Håvard har vært en mann som gjort utrolig mye drajobben tidligere og Sverre er nok glad for å få Håvard med igjen. Både med tanke på det som skjer på treningene i det daglige og med humør og guts. Der er han utrolig positiv å ha med i gruppen.

– Det vil være veldig bra hvis han kommer tilbake. Det virker som om han er motivert for å trene hardt. Så hvis han holder seg skadefri så kan det absolutt bli bra. Vi trenger en ekstra mann som kan være med på lagtempolaget og gjøre at konkurransen blir enda bedre. Da må de andre heve seg også, sa Sverre Lunde Pedersen.

Pedersen har stort sett hatt oppturer siden kan kom inn etter en solid juniorløper for fire år siden. Denne sesongen har det derimot vært en del motgang for 24-åringen.

– Jeg må tåle få en slik sesong også. Dette kan gi meg litt mer læring og erfaring inn mot OL-sesongen som gjør at jeg kan være litt mer i balanse og finne toppformen når jeg skal være det. Det kan være nyttig det hvis man skal ta noe positivt ut av denne sesongen.

– Jeg tror har gjort mye bra. Vi trente bra i forkant av sesongen, men det bikket kanskje litt over, sa Pedersen.

Løsnet for Njåtun

Det begynte å løsne litt for Ida Njåtun under VM. Det er bare litt synd at sesongen er over etter neste helgs verdenscup i Stavanger. Det skal Asker-løpere kun gå 1500 meter søndag.

– Avslutningen ble en liten opptur og veldig motiverende for neste sesong. Skal man bli bedre så må man pushe litt grenser. Vi har pushet noen grenser i år. Det mener jeg at det er noe man må gjøre for å komme seg på et høyere nivå. Det bikket litt over, men det er en del av gamet og da har vi i hvert fall lært litt om hvor grensene går og det kan brukes inn mot neste sesong, sa Ida Njåtun.

Kramers niende

Nederlandske Sven Kramer tok sin niende tittel i allround-VMr, mens Sverre Lunde Pedersen måtte nøye seg med fjerdeplass.

Fjerdeplassen ble faktisk en liten opptur for Pedersen med tanke på lørdagens "kollaps" på 5000 meter.

– Vi samler ikke på fjerdeplasser, og målet var å ta medalje, så derfor jeg er skuffet. Ut fra 5000-meteren lørdag så er jeg fornøyd med at han (Sverre) klarte fjerdeplassen. Jeg var veldig usikker på hva som kunne skje søndag, sa landslagssjef Sondre Skarli.

Nærmest umulige Sven Kramer fikk følge av landsmennene Patrick Roest og Jan Blokhuijsen. Det er fjerde gang Nederland tar trippelseier i allround-VM. Skøytenasjonen vant trippel også i 2000, 2003 og 2012.

Pedersen gikk inn til 13.24,57 på 10.000 meter og klarte så vidt å holde Bart Swings bak seg i sammendraget. Han tapte derimot klart kampen om å ta bronsemedalje i duellen mot Jan Blokhuijsen.

– Jeg forsøkte å være lur og legge meg i ryggen hans til å begynne med, men da han økte farten så kjente jeg at jeg ikke hadde det ekstra giret inne. Jeg måtte konsentrere meg om å holde 32-runder inn, sa Pedersen til NTB om samløpet med Blokhuijsen.

Avsluttet med seier

Roest måtte slå Kramer med 3,4 sekunder i samløp på den avsluttende 10.000-meteren for å bli mester. Det var han sjanseløs på selv om 21-åringen yppet seg mot veteranen underveis.

Med ti runder igjen tråkket Kramer gassen i bånn, distanserte sin makker og tok seg også forbi Blokhuijsen som ledet distansen. Kramer tok sin annen distanseseier i helgen med 13.10,45.

Han ble verdensmester 0,71 tidspoeng foran Roest.

Roest gikk inn til tredjeplass på distansen, bak Blokhuijsen, mens Pedersen ble nummer seks med 13.24,57.

Juskov trakk seg

Pedersen gikk inn til 1.46,23 og fjerdeplass på 1500 meter. Han hadde også Denis Juskov foran seg sammenlagt, men russeren sto over den avsluttende 10.000-meteren. Pedersen hadde 5,64 sekunder å ta inn på Jan Blokhuijsen, men var aldri i nærheten av å slå ham.

Sindre Henriksen gikk inn til 1.47,85 på 1500 meter og fikk ikke gå den avsluttende 10.000-meteren. Han endte på 10.-plass sammenlagt.

Simen Spieler Nilsen endte på 19.-plass i VM. (NTB)