Sport

Straffe-bingo da Polen gikk til kvartfinale

(Sveits - Polen 1-1, 4-5 på straffer). Sveitseren Xherdan Shaqiris utligning til 1-1 under ti minutter før slutt i lørdagens åttedelsfinale mot Polen stjal showet, men polakkene gikk videre til kvartfinale etter straffer.

Polske supportere kan glede seg til kvartfinale i EM kommende uke.

Polakkene tok ledelsen ved Jakub Blaszczykowski vel fem minutter før slutt i første omgang. Det var en fortjent ledelse, og polakkene fortsatte å ha god kontroll utover i annen omgang.

Men sveitserne kom mer og mer med. Og da Shaqiri brassesparket ballen inn via stolpen etter 82 minutter, var det helt fortjent at det ble utligning. Haris Seferovic hadde også en kjempesjanse for Sveits bare to minutter før scoringen sin, men skuddet gikk i tverrliggeren.

Fem minutter før det var det keeper Lukasz Fabianski som var helten da han slo et skudd til corner helt oppe i vinkelen. Det var en utrolig redning. Fabianski var for øvrig en av de aller beste spillerne på det polske laget.

Kompakt forsvar

Polakkene hadde en stor sjanse omtrent før kampen var i gang lørdag. Den kom som følge av en sveitsisk tabbe, men heldigvis for sveitserne endte det i ikke noe, takket være en flott inngripen fra keeper Yann Sommer.

Etter det var det polakkene som førte kampen. Mye av spillet foregikk på sveitsernes banehalvdel, og i forsvar spilte polakkene kompakt og godt. Det var også polakkene som hadde det som var av sjanser den første halvtimen.

Det første skikkelige sveitsiske sjansen kom etter 34 minutter. En heading fra Fabian Schär gikk rett på keeper.

Deretter var det polakkenes tur. De klarte å åpne det sveitsiske forsvaret, slik at Jakub Blaszczykowski fra sju-åtte meters hold kunne sette inn ledermålet uten press av noe slag.

Årets mål

Xherdan Shaqiri brassesparket inn et mål man nesten ikke kan drømme om. Det kommer trolig til å stå som EMs største prestasjon, for det skal godt gjøres å over overgå brassesparket fra 16 meter. Det var en suser som Fabianski var sjanseløs på, der ballen føk inn via venstre stolpe.

I ekstraomgangene skjedde det ikke altfor mye og kampen gikk til straffespark.

Polakkene satte alle sine fem straffer, mens Granit Xhaka bommet på sin straffe for sveitserne som dermed måtte forlate mesterskapet etter å ha gjort en kamp som viste at de var på høyden med polakkene. Polen møter Portugal i kvartfinalen. (©NTB)

KAMPFAKTA

EM-sluttspillet fotball menn lørdag, åttedelsfinale:

Sveits – Polen 1-1 (0-1) e.o., 4-5 på straffer

Stade Geoffroy Guichard i Saint-Étienne.

39.000 tilskuere.

Mål: 0-1 Jakub Blaszcykowski (39), 1-1 Xherdan Shaqiri (82).

Straffene: 1-0 Stephan Lichtsteiner, 1-1 Robert Lewandowski, Granit Xhaka (utenfor), 1-2 Adkadiusz Milik, 2-2 Xherdan Shaqiri, 2-3 Kamil Glik, 3-3 Fabian Schär, 3-4 Blaszcykowski, 4-4 Ricardo Rodriguez, 4-5 Grzegorz Krychowiak.

Dommer: Mark Clattenburg, England.

Gult kort: Fabian Schär (55), Johan Djourou (117), Sveits, Artur Jedrzejczyk (58), Michal Pazdan (111), Polen.

Lagene:

Sveits (4-2-3-1): Yann Sommer – Stephan Lichtsteiner, Johan Djourou, Fabian Schär, Ricardo Rodriguez – Granit Xhaka, Valon Behrami (Gelson Fernandes fra 76.) – Xherdan Shaqiri, Blerim Dzemaili (Breel Embolo fra 58.), Admir Mehmedi (Eren Derikyok fra 70.) – Haris Seferovic.

Polen (4-4-2): Lukasz Fabianski – Lukasz Piszczek, Michal Pazdan, Kamil Glik, Artur Jedrzejczyk – Jakub Blaszczykowski, Grzegorz Krychowiak, Krzysztof Maczynski (Tomasz Jodlowiec fra 101.), Kamil Grosicki (Slawomir Peszko fra 104.) – Robert Lewandowski, Arkadiusz Milik.