Sport

Vil avsløre sannheten om Tyskland-VM i 2006

Fotball-VM i Tyskland for ti år siden er gått inn i historien som «sommereventyret», men påstander om at mesterskapet ble kjøpt har skapt problemer. Fredag kommer kanskje sannheten.

Av Per-Kristian Eriksen

Nå skal Det tyske fotballforbundet (DFB) være klar til å avsløre sannheten rundt tildelingen og svare på påstandene om korrupsjon, som ble avslørt i magasinet Spiegel i oktober i fjor.

Det ble i artikkelen hevdet at DFB lånte 10,3 millioner sveitserfranc (89,5 millioner norske kroner) fra Robert-Louis Dreyfus, styreformannen i Adidas-konsernet, i 2002 for å kjøpe stemmene til fire av FIFAs asiatiske styremedlemmer.

Spiegel mener å vite at DFB overførte 6,7 millioner euro som tilsvarte 10,3 millioner sveitserfranc på den tiden, til en FIFA-konto. Skandalen som fulgte oppslaget i Spiegel førte til at den tyske fotballpresidenten Wolfgang Niersbach trakk seg, og i forrige måned tok også generalsekretær Helmut Sandrock som var med på å organisere VM-sluttspillet, sin hatt og gikk.

Benekter korrupsjon

Fotballegenden Franz Beckenbauer som var leder for arrangementskomiteen, har også kommet i hardt vært etter at beskyldningene ble kjent, men han har hele tiden hardnakket nektet for at det har vært noen korrupsjon inne i bildet eller foregått noe klanderverdig.

Han sier at pengene ble sendt til Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) for å sikre et stipend, men innrømmer samtidig at det ble gjort en feil, som han var ansvarlig for.

Etter at påstandene om kjøp av stemmer og korrupsjon ble framsatt, nedsatte DFB en intern undersøkelseskommisjon for å granske det som var kommet fram. Rapporten er nå klar og blir offentliggjort fredag. Da skal sannheten om tildelingen av fotball-VM i 2006 på bordet. Tyskland fikk mesterskapet etter en avstemming som ga 12-11 seier over Sør-Afrika.

Søker en løsning

Rapporten kommer først til å bli presentert for de 45 medlemmene av DFBs styre fredag. Deretter blir den offentliggjort via en pressekonferanse.

– Vi kommer først til å se på resultatet av undersøkelsene og så vurdere situasjonen. Deretter vil vi se på eventuelle konsekvenser på kort-, mellom- og lang sikt, sier Rainer Koch, en av to midlertidige presidenter i det tyske forbundet.

– Målet vårt har hele tiden vært å komme til bunns i dette og finne en løsning, sier den andre av de to midlertidige presidentene, Reinhard Rauball.

Skandalen ligger der, og i følge Süddeutsche Zeitung har både tysk politi og FBI vist interesse for pengeoverføringen til FIFA på 6,7 millioner euro. (NTB)

Mer fra Dagsavisen