Sport

Så doper bli hedret

Ingrid Kristiansen var ringside da den dopede kvinnen som tok verdensrekorden hennes ble hyllet for prestasjonen.

Bilde 1 av 2

18 år gamle Wang Junxia sjokkerte alle da hun blir verdensmester på 10.000 meter under VM i Stuttgart i 1993 og slår alle med over en runde. Seinere tar hun Ingrid Kristiansens verdensrekord fra 1986 med 42 sekunder.

I 1995 skrev hun og åtte andre jenter (sammen kalt Mas hær etter treneren) et brev til en journalist der de innrømmet doping og at treneren Ma Junren hadde tvunget dem til å dope seg.

Nå er brevet blitt kjent.

Hall of Fame

Og nå kan Ingrid Kristiansen fortelle til Dagsavisen:

– For fire år siden var jeg på et jubileum i Barcelona. Der vant Wang Juxia pris og heder og ble innlemmet i friidrettens Hall of Fame. Når hun har innrømmet at hun har dopet seg, burde hun naturligvis aldri vært med på dette. Det er bare latterlig.

Lå lavt

Da den 18 år gamle kinesiske jenta slettet Ingrid Kristiansens verdenrekord, skjønte den norske løperstjerna at ikke alt var som det skulle.

– Vi hadde ikke trua på at ei så ung og uerfaren jente kunne bli så god så fort, sier hun til Dagsavisen.

– Men vi valgte å holde en lav profil, fordi det var min rekord det gjaldt. Likevel ble vi kritisert også her hjemme for at vi uttalte oss litt kritisk, fortsetter hun.

Faktum er at Ingrid Kristiansens verdensrekord kunne stått helt til 2002 hvis ikke den systematiske kinesiske dopingen hadde funnet sted.

Nå har 12 løpere, inkludert tre kinesiske jenter som også har skrevet under på brevet der de innrømmer doping, løpt under hennes verdensrekord.

Ingrid Kristiansen mener at flere burde fulgt de kinesiske jentene i å innrømme doping.

– Det er flere i friidretten som burde ha innrømmet at de har jukset. Fremdeles er det masse som er skjult, masse som er basert på juks, sier hun.

Tvang

I brevet som de ni kinesiske jentene skrev i 1995, og som nå er offentliggjort i South China Morning Post, at de ikke likte å dope seg, og at de prøvde å unngå det. De prøvde å kaste piller og medikamenter når Ma Junren ikke så på. Likevel var det ikke til å unngå, fordi Ma selv sørget for at de fikk dopinginjeksjoner.

Ifølge Wang Junxia skal jentene ha blitt behandlet som dyr.

IAAF koblet inn

Nå undersøker Det internasjonale friidrettsforbundet ekteheten av brevet, og hvordan de eventuelt skal straffe de kinesiske doperne.

Et sted kan de begynne, og som idrettsblogger Andreas Selliaas foreslår:

«Først kan de kanskje fjerne henne fra IAAFs Hall of Fame?»

Mer fra Dagsavisen