Sport

Får nei til homomarkering under EM

Det europeisk håndballforbundet (EHF) nekter EM-lag å bruke kapteinsbind med regnbuefarger, de homofiles symbolsterke miks. Norge ønsket å benytte seg av disse.

Av Espen Hartvig

KATOWICE:  EHF la torsdag ut en melding på hjemmesiden for mesterskapet. Der gikk det fram at kapteinsbindet skulle være i én farge eller flaggfargene til lagene.

Sveriges Tobias Karlsson var mannen bak ideen før EM, men EHF vendte tommelen ned. Ifølge svensken ønsket også Norge og Island også å bruke kapteinsbind med farger som kunne være en markering mot Polens lover.

Det tillates ikke ekteskap mellom to mennesker av samme kjønn i Polen.

– Jeg synes dette er synd, og jeg er overrasket, sa Karlsson til Aftonbladet torsdag.

Trist

– Det er synd at et så positivt initiativ fra Karlsson parkeres av forbundet. Dessverre føyer det seg inn i rekken av idrettsforbunds manglende evne til å forstå at også idrett er politikk og at menneskerettigheter også har sin plass på idrettsarenaen.

– Vi får ofte spørsmål om hvorfor det ikke finnes flere åpne toppidrettsutøvere, her har du deler av svaret, sier kommunikasjonsrådgiver Ingvild Endestad i LLH (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) til NTB.

Stille

Karlsson mener at bindet skulle «være en stille markering av at alle mennesker skal ha samme rettigheter» og ikke noen protest.

– Vi fikk aksept for dette for noen dager siden, men avisartikler har ført til reaksjoner i Polen, sier Karlsson.

– Norge og Island hørte av seg torsdag og spurte etter vår armbind. De ville være med, og vi sendte bind til dem per bil torsdag, sier Karlsson.

Håndball-EM starter fredag. Da spiller Norge mot Polen – uten regnbuefarger hos Bjarte Myrhol. (©NTB)