Sport

Iskrigern's VIF-farvel

Etter 18 år og åtte måneder forlater Jan Tore Kjær Vålerenga. – Ja, ryktene om meg har vært mange, sier den fargerike VIF-direktøren.

Jan Tore Kjær rasker over isen med stresskofferten på Jordal Amfi. I romjula avslutter han lederkarrieren i landets mest fokuserte hockeyklubb.FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT/NTB SCANPIX

JORDAL AMFI: Etter storkampen mot Stavanger Oilers i romjula, er han ferdig som klubbdirektør i VIF Hockey.

– Intet ondt blod, kun kjærlighet, sier han til Dagsavisen.

Men intern uenighet med styret om veien videre er en del av bakteppet. Han forlater en klubb som har vunnet alle kamper den har spilt i desember.

LES OGSÅ: – Vi er folkelige

Diktatoren

Gjennom TV-serien «Iskrigerne» har man fått et levende bilde av hvordan Kjær har drevet Norges mest meritterte ishockeyklubb. Mange stusser over at han må gå når klubben står foran store endringer, med en flunkende ny Jordal Amfi i horisonten.

Noen har kalt ham diktatoren, fordi han har hatt så stor makt i VIF Hockey i disse nesten 19 årene. Selv smiler han av det.

– Jo da, jeg har hatt mange av stillingene selv, ikke villet ansette folk. Men det har vært for å bruke pengene på spillerne. Så det har ofte ikke vært så lange møter når beslutninger er blitt fattet, for å si det sånn, sier Jan Tore Kjær og ler godt.

– Noen sier styreleder Tor Helge Eikeland ba deg si opp?

– Mange sier det. Mange sier mye rart. Fakta er at vi skilles som gode venner. Vi er vålerengagutter begge to. Selvsagt har det vært skjær i sjøen, men jeg har ikke fått sparken, la meg slå fast det én gang for alle.

– Hva går uenighetene mellom deg og styret på?

– Jeg har som sagt hatt en finger med i alt som har foregått, og det er ikke alltid lett for andre. En kan bli sett på som en grinebiter. Uenighetene har stort sett dreid seg om budsjett, spillerkjøp og imagebygging.

Penger i plastpose

– Ryktene om din lederstil har også vært mange?

– Mengder av rykter også her, ja. Som at jeg har hatt en svær svart søppelsekk med penger stående på Jordal, i tilfelle krisetider. Det har også florert med historier om bonusordninger og hvor mye jeg har tjent. Slik jeg selv ser det, har jeg først og fremst tjent VIF Hockey.

Akkurat det kan ingen trekke i tvil. Uansett når man har kommet til Jordal Amfi i disse årene, er det noen du garantert har møtt der: Jan Tore Kjær, og alle rottene som bor i det falleferdige anlegget.

– Omtrent samtidig som jeg begynte i stillingen i VIF, traff jeg Anne, min nåværende kone. Hun har holdt ut hele veien, og det er jeg svært takknemlig for. Jeg forsøkte en gang å regne på hvor mange arbeidstimer jeg hadde i uka, men ga det opp fordi jeg først og fremst ikke ville at hun skulle vite det, sier han.

LES OGSÅ: Fjerde strake for VIF

– Morran er hellig

Sammen har de datteren Jenny (14 år). Og midt oppe i den tidkrevende jobben som VIF-direktør, har han holdt én ting hellig:

– Morran har jeg hatt sammen med Anne og Jenny. Jeg har kjørt dattera mi til barnehagen, og jeg har kjørt henne til skolen. Så har arbeidsdagen kunnet starte. Og når jeg har hatt fri, så har jeg hatt fri. Da har vi ofte reist til hytta vår utenfor Trysil. Og da har det måttet være jordskjelv på Jordal for at jeg skal bry meg.

47-åringen ser slankere og bedre ut enn på en stund, og forklarer det med at selv han har gått på et par reale smeller i de senere årene, som har fått ham til å endre livsstilen. I alle fall har han forsøkt å stresse mer ned.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Smell i sommer

I sommer var han i Sør-Afrika for å lage episoder til TV-programmet «Iskrigerne».

– Jeg ble ganske alvorlig skadd, brakk blant annet fem ribben. På sjukehuset oppdaget de at blodtrykket mitt var for høyt, og at det nok hadde vært det en stund. Så nå er jeg på medisiner, og har klart å stresse ned. Stresset tar mange folk rundt meg, sier han.

På nyårets første arbeidsdag starter han som salgssjef i det børsnoterte Oslo-firmaet LINK Mobility. Det handler om tjenester innen mobil kommunikasjon. Selskapet har over 100 ansatte i Oslo, Bergen, Stockholm, Malmö, Kolding, Riga og Tallinn. Et betydelig større selskap enn Vålerenga.

Men de har ikke flere kongepokaler!

Sirkushest

Idet vi sier takk for praten, sier han:

– Men, du veit dette med gamle sirkushester og sagmugg. Se ikke bort fra at jeg er å finne i en stilling innen idretten igjen.

Han hadde også mulighet til å fortsette å jobbe innen idretten, men ønsket seg noe annet.

Vålerenga har vunnet ti seriemesterskap og åtte kongepokaler i Kjærs tid som direktør. Før det hadde han en lang keeperkarriere i klubben på 80-tallet. De som har fulgt «Iskrigerne» kunne følge hans ikoniske comeback som keeper i kamp mot fotballgutta i Vålerenga. Da moroa var over lå han som en hvalross på isen.

Biff på brygga

– Hva gjør du når du forlater Jordal Amfi 28. desember, og du ikke lenger jobber i Vålerenga?

– Da sette jeg meg i en drosje og drar ned på Big Horn på Aker Brygge. Biff, rødvin og gode venner.

Så skal han over i ny hverdag.

– Da står jeg fritt til å mene noe om alt hele tida jeg også, sånn som andre eks-spillere og eks-ledere gjør hele tida, så da er det bare å ringe. Jeg skal mene noe om alt, sier Jan Tore Kjær.

Og ler høyt og godt. Igjen.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!