Sport

Langrenn uten snø

KOMMENTAR: Hvor mye ressurser og energi skal man bruke for å få laget skiløyper der det ikke er snø? Er ikke alternativet funnet opp for lengst?

1 av 2

Debatten er en årlig klassiker, og den vil pågå minst til vinter-OL i 2022 i Beijing der all snø og is må skapes kunstig for å gi et inntrykk av at vintersport fortsatt skal foregå på hvitt underlag.
Neste helgs åpningsrenn på Beitostølen er årets største jippo i bygda, det er selve feståpningen av den offisielle norske skisesongen. Og det sier ikke lite. Arrangementet preger hele bygda og hele dens næringsliv. Og NRK gir god drahjelp ved å kringkaste hvert stavtak.

LES OGSÅ: Bruker gravid Bjørgen som  «prøvekanin»

Men det er like bart på Beito som det er på Bislett og nå diskuteres det om lagret snø skal fraktes fra andre fjellområder, om en avansert snøkanon på Geilo, som kan lage snø i plussgrader, skal fraktes til Valdres. Snø kan kjøpes dyrt og fraktes i lastebiler over store avstander for å få den hvite stripa norsk idrettskultur er bygget på.

Dette har skjedd mange ganger før og etter Beito flytter temaet seg til Lillehammer som skal ha en stor verdenscuphelg i begynnelsen av desember. For ikke å snakke om ungdoms-OL på Lillehammer i februar der prinsesse Ingrid Alexandra kanskje får tenne OL-ilden i grønne omgivelser. Men alle tror at snøen som falt i fjor ikke trengs da.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

De som ferdes i Oslos dalfører, kan daglig se horder av langrennsløpere stake seg innover Sørkedalen og Maridalen. Det gås klassisk og fristil. Det er staking og diagonalgang. Ligger ikke løsningen der? Rulleskiene er jo funnet opp. Skigåing uten snø er riktignok ganske særnorsk, men det funker. Og det er miljøvennlig. Vi gleder oss til OL på rulleski i Beijing i 2024. Tenk hvilket salgspotensiale dette utstyret vil få i Kina.

Derfor bør rulleski oppgraderes til fullverdig langrenn, tilpasset den nye tid. Så tar vi langrenn på snø som bonus når miljøet spiller på lag med oss.

PS. Torsdag kveld ble det bestemt at Beitosprinten neste helg skal gå som planlagt. Det skal lages en 3,75km lang sløyfe. Det er gjort en rekke tiltak som å legge ut duk og å salte. Det vil etter hvert bli kjørt på snø fra Filefjell.