Sport

Alt opp til Northug

Skiforbundet har satt foten ned og vil ikke ta flere initiativ. Dermed er alt opp til Petter Northug for å få til en løsning på konflikten med NSF.

1 av 2

– Jeg har registrert skiforbundets pressemelding. Og dette er litt ferskt, så vi kommer med en redegjørelse i løpet av noen dager, sier Petter Northugs manager, Are Sørum Langås, til Dagsavisen.

Det var i går at Norges Skiforbund sendte ut en pressemelding, der det blant annet står:

«Styret i Norges Skiforbund ble på styremøtet sist helg orientert av langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad om at Petter Northug og Coop ikke har godtatt avtalen han ble tilbudt. Avtalen er den samme som den han hadde i suksess-sesongen 2014/2015. Skistyret tar dette til etterretning og beklager at Petter Northug ikke ønsker å delta på landslaget og i verdenscupen på samme vilkår som alle andre landslagsuttatte utøvere.»

Større frihet

Etter det Dagsavisen erfarer skal Petter Northug ha ønsket seg større frihet enn det han hadde sist vinter. Det skal først og fremst gå på to forhold.

• Petter Northug skal ha ønsket å representere landslaget en kortere periode enn sist sesong. Det betyr at tidsrommet da han kan profilere sin hovedsponsor Coop vil bli lenger. Slik avtalen var sist sesong, kunne han ikke profilere Coop i det tidsrommet han var på landslaget.

• Petter Northug ønsker seg også en mer langsiktig avtale, helst over en treårsperiode. Skiforbundet inviterer til en ettårsavtale. Sist sesong varte avtalen fra 1. november til 7. april.

Ingen initiativ

I sin pressemelding skriver skiforbundet at de planlegger kommende verdenscupsesong med de utøverne som har en signert avtale, og at de ikke kommer til å ta ytterligere initiativ overfor Petter Northug eller Coop.

Skiforbundet godtar at utøverne har egne sponsorer, men dette må ikke kollidere med forbundets egne sponsorer. Det er det Petter Northugs avtale med Coop gjør.

Skiforbundet vil ikke avvike prinsippet om at alle som skal representere Norge må respektere forbundets kommersielle interesser. Og som det heter:

«Det er disse rettighetene som sikrer landslagets drift og finansieringen av fellesskapet i norsk skisport.

Skiforbundet sier de ville gi Petter Northug frihet til å opprettholde sin kontrakt med Coop fram til sesongstart, men at han etter sesongstart måtte ha de samme rettigheter og forpliktelser som resten av landslaget.

Flyktningstøtte

Midt oppe i denne diskusjonen kan Are Sørum Langås fortelle Dagsavisen at Coop har gitt 1,4 millioner kroner til Flyktninghjelpen, og at Petter Northug selv har bidratt med 10.000 kroner.