Sport

14-åring debuterte for Vålerenga

(Vålerenga 2 - KFUM Oslo 1-3). Søndag kveld fikk 14 år gamle Kristoffer Klaesson en telefon han aldri vil glemme. Han fikk beskjed om å møte opp på Valle for å skrive kontrakt med Vålerenga Fotball Elite.

Bilde 1 av 2

Av Per Erik Moen

VALLHALL (Dagsavisen): Med tre keepere ute, måtte VIF-trener Gard Holme ty til "guttungen". Mandag kveld fikk han sin A-lags debut. Som han besto med glans. Men han kunne ikke forhindre ny "Kåffa"-triumf.

– Jeg la meg med sommerfugler i magen, ja. Men sovnet tidlig. Mandagen gikk fort, jeg gledet meg mer enn jeg var nervøs, og syns jeg spilte en solid kamp, sier Kristoffer Klaesson til Dagsavisen.

Han er født 27. november i 2000!

Her er bakgrunnen for den oppsiktsvekkende debuten til 14-åringen:

  • VIF2s førstekeeper, Lars Hirschfeld er i hjemlandet Canada.
  • Andrekeeper Adrian Jonuzi Møller er febersjuk.
  • Juniorkeeper Thomas Brubak er skadet.

VIF-dominans før pause

Da kom altså telefonen til 14-åringen, som bor på Majorstua og går på Ris ungdomsskole.

Søndag måtte det formelle ordnes. Kristoffer tilhørte Vålerenga Fotball, og måtte skrive under for Vålerenga Fotball Elite.

– Det er en spesiell situasjon, ja, men han kom jo godt fra det, sier trener for Vålerengas 2. lag, Gard Holme, til Dagsavisen.

Faktum er at 14-åringen som opprinnelig er Strømmen-gutt, hadde pent lite å gjøre i 1. omgang. Den tilhørte hjemmelaget, som tok KFUM med deres eget våpen; ballbesittelse, hurtighet og mye spill i rom.

VIFs 1-0-scoring kom etter 35 minutter, ved Simen Hestnes. Midtbanespilleren mottok ballen cirka 25 meter fra mål, orienterte seg, så etter medspillere, men så i samme sekund at den gode KFUM-keeperen Orhan Simesk sto litt til høyre i målet. Hestnes plasserte ballen perfekt i venstre kryss.

LES OGSÅ: Feil laguttak i VIF-tap?

Sceneskifte

VIF gikk ut i 110, og allerede etter 15 sekunder kunne gamlefar Morten Berre (blir 40 år i august) sendt Enga i ledelsen. Han ble spilt fri, men den ellers så målfarlige Berre satte skuddet utenfor.

En av kampens beste spillere, VIF-stopper Markus Lund Nakkim, var nær ved å styre et innlegg i mål etter 28 minutter. Så fikk VIF inn 1-0-goalen ti minutter før pause. Det kunne og burde vært mer for VIF etter denne gode førsteomgangen. KFUM leverte den svakeste omgangen vi har sett av lederlaget denne sesongen.

Så skjedde det et sceneskifte etter pause.

– KFUMs strategi er å mørne motstanderne. Vi ble mer og mer slitne utover i omgangen. De holder på ballen, de er flinke til det. Og da må vi løpe og løpe i mellom, og det koster krefter på dette unge mannskapet, forklarer VIF-trener Gard Holme.

LES OGSÅ: Nytt tap og nye penger til Lyn

Andersen Aase våknet

Midtstopper Christian Dymbe utliknet etter 59 minutter, og bare halvminuttet senere dukket så storscorer Torstein Andersen Aase opp. Han, som hele laget, hadde vært relativt usynlig i 1. omgang. Stian Sortevik skjøt, 14 år gamle Kristoffer Klaesson måtte gi retur, og den sendte Andersen Aase kontant inn i mål.

KFUM var til å kjenne igjen. Mye bedre enn i første omgang. Tempo i føtter og ball. Og 3-1 ble utført på vakkert vis. Nettopp Andersen Aase sender en glimrende stikker til Cato Valøy, som hadde blitt byttet inn cirka ni sekunder tidligere, som det ble sagt i «Kåffa»-garderoben etter kampslutt.

– Vi tok vel litt lett på det i første omgang. Så er det enveiskjøring i andre, sier Torstein Andersen Aase til Dagsavisen.

Klaessons store dag

Finnsnes tapte mandag hele 1-7 for Stabæk2. Det ser mer og mer ut til at kampen om den ene opprykksplassen vil stå mellom fire lag: KFUM, Grorud, Kjelsås og Tromsdalen.

Søndag møter KFUM Skeid på Nordre Åsen, mens det er duket for et durabelig toppoppgjør mellom Kjelsås og Grorud.

Men mandag 8. juni er dagen som tilhørte 14 år gamle Kristoffer Klaesson. Han kan overhode ikke klandres verken for baklengsmålene eller for at VIF2 tapte for serieleder KFUM.