Sport

Innbytteren avgjorde for Viking

(Viking - Start 1-0). Viking hadde ikke vunnet på 16. mai siden 2008, men en kanon fra innbytter Zymer Bytyqi to minutter før slutt ga seieren til hjemmelaget.

Matchvinner Zymer Bytyqi med TV2 på slep etter kampslutt i Stavanger. FOTO: CARINA JOHANSEN/NTB SCANPIX

Av Stian Grythaugen

To minutter gjensto i Stavanger da Bytyqi kranglet til seg ballen i god posisjon rett utenfor Starts 16-meter. 18-åringen nølte ikke, men sendte av gårde et kjempeskudd Start-keeper Håkon Opdal ikke hadde noen muligheter til å stoppe.

Ufortjent var det ikke. Viking skapte de største sjansene på eget gress, men slet lenge med uttellingen. Til sist kunne likevel laget juble. Viking står nå med fem kamper uten tap og hare bare fire lag foran seg på tabellen.

– Jeg blir rørt. Dette er en drøm som går i oppfyllelse. Det har gått mot meg i to år, så nå er det deilig at jeg har ting med meg, sa Bytyqi til TV 2 etter kampen.

Viking-trener Kjetil Jonevret jublet nesten like høyt.

– Jeg er veldig godt fornøyd. Spillerne ga aldri opp, og jeg vet at spillerne orker å kjøre på i 90 minutter. Vi har snakket mye om at tiden er vår venn, sa han.

Start tettet igjen

Start kom til Stavanger for å selge seg dyrt, og mannskapet til Mons Ivar Mjelde klarte så definitivt å gjøre livet surt for et formsterkt Viking-lag. Rogalendingene sto med ti poeng på de fire siste kampene.

I en meget sjansefattig første omgang var det likevel Viking som kom til den desidert største målsjansen da Makhtar Thioune kom seg fri på venstresiden i kjølvannet av et hjørnespark og driblet seg inn i 16-meteren. Start-keeper Opdal reddet både den første avslutningen og returen fra senegaleseren, men den påfølgende headingen til Samuel Adegbenro måtte han ha hjelp for å holde ute. Klareringen fra en av gjestenes forsvarsspillere var samtidig ikke bedre enn at ballen traff stolpen og spratt ut på banen igjen.

Tidligere i omgangen hadde også Viking-spiss Veton Berisha avsluttet godt fra distanse, men nevnte Opdal sto også da i veien.

Skadeskutt Start

Hjemmelaget var så definitivt det førende laget også etter pause, og estiske Karol Mets kunne fort åpnet målkontoen i årets eliteserie da han fikk sjansen alene med Opdal etter et snaut kvarter. Avslutningen var dessverre for hjemmelaget svak og ga Start-keeperen muligheten til å rydde opp.

Gjestene produserte fint lite i Stavanger, men noterte noe som lignet en farlighet da Robert Sandnes forsøkte seg med et frekt hælspark inne foran mål etter 79 minutters spill. Viking-keeper Iven Austbø hang godt med på notene.

Dermed måtte Mons Ivar Mjeldes menn reise poengløse hjem.

– Jeg kan ikke klage på spillerne i det hele tatt. De viser en enorm offervilje. Sånn sett er jeg fantastisk fornøyd og stolt, sa Mjelde.

Han irriterte seg litt over en episode før den avgjørende scoringen.

– Gutta er i harnisk inne i garderoben. De mener vi skulle hatt frispark i forkant av scoringen. Det er i så fall ekstra surt, sa Start-treneren.

Start måtte for øvrig klare seg uten flere av sine aller viktigste spillere i lørdagens kamp. Espen Børufsen, storscorer Matthías Vilhjálmsson og kaptein Gudmundur Kristjánsson var alle ute med skade.

14.128 tilskuere så kampen i Stavanger. Totalt var over 100.000 mennesker på arenaene for å se 16. mai-kampene i de to øverste divisjonene. (©NTB)

KAMPFAKTA

Eliteserien fotball menn, lørdag:

Viking – Start 1-0 (0-0)

14.128 tilskuere

Mål: 1-0 Zymer Bytyqi (88).

Dommer: Tommy Skjerven, Kaupanger.

Gult kort: Karol Mets, Viking, Michael Christensen, Start.

Viking (4-4-2): Iven Austbø – André Danielsen, Indridi Sigurdsson, Anthony Soares, Kristoffer Haugen – Yann-Erik de Lanlay (Zymer Bytyqi fra 14.), Makhtar Thioune, Karol Mets, Samuel Adegbenro (Magne Hoseth fra 69.) – Suleiman Abdullahi (Jon Dadi Bödvarsson fra 69.), Veton Berisha.

Start (4-4-1-1): Håkon Opdal – Rolf Daniel Vikstøl, Michael Christensen, Alex Dejohn, Ole Martin Rindarøy – Espen Hoff, Andreas Hollingen (Solomon James Owello fra 68.), Kristoffer Ajer, Robert Johann Sandnes (John Norheim fra 89.) – Emil Dahle – Lars-Jørgen Salvesen (Erlend Segberg fra 89.).