Sport

En «Drillos» har overtatt Lyn

I morgen begynner hele Oslos «trikkeserie». Men hvem trener Lyn? Han har spilt for Wimbledon og spilte 38 ganger for Norge.

Trond Andersen skal lede Lyn denne sesongen. De åpner mot Grorud på Bislett søndag. FOTO: HILDE UNOSEN

Etter år med økonomisk kaos og sportslige nedturer er det igjen ny trener i Lyn. Denne gang en 40 år gammel mann som har spilt 38 A-landskamper. De fleste av dem under Nils Johan Sembs ledelse.

Trond, hvem? Dagsavisens lille spørrerunde ga entydige svar fra en gjeng fotballinteresserte tenåringer.

Trond Andersen står bokført med 38 A-landskamper. Han var den type spiller som gjorde jobben på banen, og minst mulig for å komme i medienes søkelys.

Da Egil «Drillo» Olsen i 1999 ble manager i Wimbledon, hentet han med daværende Molde-spiller Trond Andersen som en av fem norske spillere. Olsen fikk sparken etter å ha ledet londonklubben i 36 kamper. Etter det var Andersen den eneste av nordmennene som fikk regelmessig spilletid.

Han spilte fire sesonger og 146 kamper for Wimbledon. En lang karriere ble avsluttet i danske Brøndby i 2008.

Spiller-CV-en er helt i orden. Men hva har han å slå i bordet med som trener?

– Tre år som trener ved Norges Toppidrettsgymnas (NTG) i Bærum, en sesong for Lyns juniorlag. That's it, sier Trond Andersen til Dagsavisen.

Les Reidar Sollie på Nyemeninger.no: «Tippeligaen» 1966: 1. Skeid, 3. Lyn, 4. Frigg, 5. VIF

Store utskiftninger

Sist sesong trente han Lyns juniorlag opp fra 1. divisjon til Interkrets. Ved siden av å trene Lyns A-lag, skal kristiansunderen fortsette som trener på fotballinjen ved NTG.

Før denne sesongen har 14 spillere forsvunnet ut av A-stallen, og 13 nye er hentet inn. Ingen drømmestart for en trener som søker kontinuitet.

– Du har spilt under store trenere, tar du med deg impulser fra dem inn i denne jobben?

– Fra Drillo (Wimbledon) og Nils Johan Semb (landslaget) lærte jeg mye om viktigheten av å ha en klar fotballfilosofi. De var dyktige pedagoger og motivatorer. Jeg spilte under Michael Laudrup i Brøndby, den tidligere verdensstjernen hadde med mye fra Barcelona hvor han blant annet hadde spilt. I Molde trente Åge Hareide meg. Han lærte meg noe om viktigheten av å ha, og spre godt humør, og om å utfordre spillerne. Mens Erik Hamrén i Aalborg var i forkant på planlegging og kosthold.

Var i 4. divisjon

Det er kun ti år siden Lyn ble nummer tre i eliteserien. To poeng bak serievinner VIF. Hadde ikke Lyn tapt i tredje siste serierunde hjemme mot Tromsø (0-1), kunne klubben blitt seriemester!

De fleste som ikke kan navnet på dagens trener, husker derimot navnene på mange av Lynspillerne for ti år siden; Jan Derek Sørensen, John Obi Mikel, Øyvind Leonhardsen, Tomasz Sokolowski, Steven Lustü ... Lyn hadde et snitt på 6.480 på hjemmekampene. Henning Berg var trener.

Snittet på hjemmekampene forrige sesong var på 780 tilskuere.

I dag leier Lyn Bislett. Fra en tilværelse i 4. divisjon i 2010, er tilværelsen lysere i nåværende 2. divisjon.

– Det viktigste nå er kontinuitet i alle ledd. Vi tenker langsiktig. Denne sesongen skal vi beholde plassen, og bli godt samspilt. Så får vi ta noen steg for hver sesong framover, avslutter Andersen.