Sport

Karrieren kan være over

Jays Ndure er skjøvet ut i kulda både av Norges Friidrettsforbund og Olympiatoppen. Det kan bety at karrieren er over for Norges beste sprinter gjennom alle tider.

Det er sprinterens promotering av den amerikanske energidrikken «Verve» som har fått både Friidrettsforbundet og Olympiatoppen til å se rødt. Det amerikanske selskapet bak, Vemma, er dømt for pyramidevirksomhet i Italia og for brudd på markedsføringsloven i USA.

Det er både på sitt nettsted og i en reklamefilm at Ndure reklamerer for energidrikken. Filmen ble senest vist på en Vemma-konferanse i Wien i september.

Det var i fjor at italienske myndigheter konkluderte med at selskapet bak energidrikken var et ulovlig pyramidespill der selskapets primære fokus var å verve stadig nye selgere fremfor salg av produkter.

Et pyramidespill er tradisjonelt en ikke levedyktig forretningsmodell som består i pengeforflytninger hovedsakelig ved å få flere personer inn i systemet, vanligvis uten eller med symbolsk leveranse av produkter eller tjenester. Nyere forretningsmodeller som multi-level marketing (MLM) ligner ofte mye på pyramidespill.

 

- Brudd på reglene

- Vi har retningslinjer for hva slags produkter det kan reklameres for, og det Jays gjør er et brudd på disse retningslinjene. Vi har kommunisert dette til utøveren ved flere anledninger, sier medierådgiver Halvor Lea i Olympiatoppen, som bekrefter bruddet med Ndure.

- Olympiatoppen har ikke lenger noe faglig samarbeid med utøveren. Det skyldes denne saken, sier Lea.

Ifølge Lea må Ndure bryte avtalen med selskapet Vemma om han fortsatt skal motta stipend fra Olympiatoppen. Det årlige stipendet han mottar fra Olympiatoppen skal være i størrelsesorden 70.000 kroner.

 

- Skaper problemer

- Vi stiller oss bak Olympiatoppens retningslinjer for bruk og promotering av kosttilskudd som gjelder for alle stipendutøvere. Vi har derfor fulgt Olympiatoppen i deres håndtering av denne saken og inntil videre avsluttet avtalen med utøveren, sier sportssjef Ronny Nilsen i Norges Friidrettsforbund.

Ndures trener Olav Magne Tveitå forteller at Ndure ble vervet til Vemma under en treningsleir på Tenerife. Han synes saken er kjedelig.

- At Jays ikke får bruke Olympiatoppen beklager vi på det sterkeste. Det skaper bare problemer for oss, sier Tveitå.

Ndure kom til Norge fra Gambia i 2002, og ble norsk statsborger i 2006. Han har i dag både norsk og nordisk rekord på 100 meter (9,99) og 200 meter (19,89), og vant også EM-bronse på den korteste distansen i Helsinki i 2012.