Sport

- Dette blir ilddåpen

EM-KVAL: Mats Møller Dæhli (19) debuterte i treningskamp mot Danmark 15. november. Men det er nå alvoret begynner.

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): - Ja, dette blir ilddåpen. Det er nå vi skal plukke poeng, sier Mats Møller Dæhli til Dagsavisen.

I de fem landskampene han har spilt til nå, har han stått fram som en av Norges klart beste spillere. Men akkurat i kveld betyr ikke det mye. Det er nå den store testen kommer - både for han og resten av landslaget.

- Veien hit har vært bra, og samholdet i spillergruppa er blitt veldig sterkt.

Unge Norge

Mats Møller Dæhli er helt klart en av de mange unge - her den yngste - som tross dårlige resultater under Per-Mathias Høgmos 11 landskamper (én seier), likevel har skapt stor interesse rundt dette laget. Det vil vise seg i dag når han entrer Ullevaal-matta foran fullsatte tribuner.

- Det skyldes at folk, grasrota i norsk fotball, har sett at vi har så mange unge spillere med store ferdigheter som nå kommer opp, sier Per-Mathias Høgmo der han sitter ved siden av unggutten foran et stort pressekorps. Interessen rundt Cardiff-spilleren var så stor at Norges Fotballforbund valgte å la ham stille i plenum sammen med landslagstrener Høgmo.

Gleder seg

- Det er stort å få representere landet sitt, og at Ullevaal nå blir fullsatt gjør det enda mer gøy. Jeg er stolt av å få delta på dette, sier Mats Møller Dæhlie, som er oppvokst bare et frispark unna Ullevaal stadion.

Nå håper alle på at han skal gjenskape det spillet han sto for i Norges gode periode i andre omgang mot England på Wembley i forrige uke, og før han måtte ut på båre. Der og da så det alvorlig ut, og mange fryktet for at han ikke skulle rekke denne Italia-kampen.

Overrasket

Tor-Kristian Karlsen er fotballrådgiver - først og fremst for engelske og italienske klubber, men også for landslag. Han advarte nylig Strømsgodsets nye juvel, 15-årige Martin Ødegaard, om å gå til et fotballakademi i England.

- De akademiene henter unge talenter fra Frankrike, Sør-Amerika og en rekke andre land. Men så blir disse talentene bare borte, har han registrert.

- Da jobbes det bedre med unge talenter i Nederland og Tyskland, fortsetter han.

Mats Møller Dæhli er imidlertid et unntak. Han kom seg gjennom Manchester Uniteds akademi og er blitt en etablert spiller i engelsk fotball.

- Men jeg er usikker på hvor godt han passer i Championship, sier Karlsen til Dagsavisen - og tenker på at det er fysisk tøffere der enn i Premier League.

- Og jeg er overrasket over at ingen lag i Premier League, lag som ligger midt på tabellen, var interessert i ham i sommer.

tor.karlsen@dagsavisen.no