Sport

Ekte VIF-helt fra Oslo øst

MEDALJELAG: Ghayas Zahid har scoret tre mål på to kamper og har skutt 
Vålerenga inn i medaljekampen.

Ghayas Zahid er Vålerengas nye nøkkelmann. Her har han akkurat scoret på Ullevaal i går. FOTO: BERIT ROALD/NTB SCANPIX

Norsk fotball trenger lokale helter og her er ekte vare. Ghayas Zahid er oppvokst på Mortensrud og fikk sin fotballopplæring i Klemetsrud. Før han ble fanget opp av Vålerenga. I går ble han matchvinner da festforestillingen mot Stabæk sto og vippet.

- En stor opplevelse for meg, sa Zahid, som sørget for at klubb-bursdagen endte med hjemmeseier.

- Han er bare 19 år og har brutt isen. Han vil vi få mer fra, sier Kjetil Rekdal.

Vålerenga er tre poeng fra sølv, to fra bronse. Laget er ubeseiret på Ullevaal i år. Det kom over 14.000 tilskuere. Og Tippeligaens toppscorer, som også er VIF-gutt, scoret igjen.

Dette høres ut som den solskinnshistorien Vålerenga alltid burde være.

Og legger vi til den nye fire-årige sponsoravtalen med DNB, som i hvert fall gir klubben en liten sikkerhetsplanke, ble gårsdagens 101-årsdag en av de lysere dagene.

Men selv om økonomien fortsatt er en gedigen utfordring (se sidesak) gjør fotballaget stort sett akkurat det de må: Å vinne fotballkamper.

- Dette er jo det nærmeste vi kommer et Oslo-derby nå, sa Stabæktrener Bob Bradley før kampstart.

Han har et avslappet forhold til kommunegrensene rundt Oslo. Under kampen var han illsint over ikke dømt straffe og misbrukte sjanser.

To ganger Brustad

Men Stabæk scoret igjen. Fordi Fredrik Brustad to ganger fikk vist at fart er helt avgjørende i de viktige duellene. Han ga Stabæk 1-0 ledelsen tidlig, og han skaffet utligningen til 2-2 etter Michael Stephens smarte pasning i bakrommet bak Vålerengas høye forsvar.

- Alltid deilig å score mot VIF, sa den tidligere Lyn-spilleren,

Kjartansson igjen

Men dette var en kveld som var rigget for Vålerenga.

Etter DNB-budskapet før avspark skulle laget sørge for resten.

Ghayas Zahid gjorde det meste sjøl rett etter Stabæks åpningsmål. Også Zahid brukte farten sin i et kryssløp på pasning fra Daniel Fredheim Holm. Og etter å ha scoret i forrige kamp mot Godset, hadde han selvtillit til å avslutte igjen. Mer uforståelig var det at Stabækforsvaret lot Vidar Örn Kjartansson stå helt umarkert da han fikk heade inn 2-1 etter frispark ti minutter før pause.

Første etter VM

Vålerenga hadde en spiller i VM-sluttspillet, men Diego Calvo fikk ingen spilletid for suksesslaget Costa Rica.

Ti minutter før slutt kom han inn til sin første VIF-kamp siden 16. mai. Og fikk gleden av å lage oppspillet til Zahids frekke seiersmål.

reidar.sollie@dagsavisen.no