Sport

VM-kamper uten TV-sending

En uke før åpningen av VM-kvalifiseringen i fotball, er det ingen norske TV-kanaler som vil sende den. Prislappen er for høy.

Landslagskeeper Rune Almenning Jarstein i aksjon mot Hellas. Neste kamp mot Island kan du kanskje bare høre på radio. FOTO: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX

Kvalifiseringen fram mot fotball-VM i Brasil starter i Reykjavik klokka 20.45 neste fredag. Mens TV 2 har kjøpt hjemmekampene på Ullevaal, er det foreløpig ingen kjøper av Norges fem bortekamper. TV 2 og NRK har gått sammen om et tilbud, men har fått avslag. Og akter ikke å gå videre med det.

- Det er en veldig beklagelig situasjon vi dessverre ikke har herredømme over. Bortekampene eies av selskapet Sportfive som har kjøpt rettighetene av UEFA (det europeiske fotballforbundet). Selvfølgelig håper vi at det blir en løsning, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem til Dagsavisen.

Ville samarbeide

TV 2 og NRK synes begge prislappen (som ingen vil ut med) er altfor høy, og har gått sammen om et bud. De to største norske kanalene har allerede et samarbeid om sluttspillet i Brasil om snaue to år.

- Det er mange år siden vi har sendt bortelandskamper i fotball og vi strekker oss ikke lenger nå. Jeg regner ikke med at det blir noen avtale, sier sportsredaktør Rune Haug i NRK til Dagsavisen.

Både han og TV2s sportssjef Bjørn Taalesen understreker også at fredag kveld ikke er optimal tid for fotball. NRK har sin «Gullrekke» som de lever godt med. Endringen med å spille VM-kvalifisering fredag og tirsdag (i stedet for lørdag-onsdag som før) er presset fram av de store europeiske klubbene.

Verken TV 2 eller C More (Canal+) vil sende kampen.

- Norsk landslagsfotball er ikke det hotteste. Det er fredag kveld og kampen ville aldri gått på TV 2 (hovedkanalen), sier Bjørn Taalesen.

- Vi er ikke interessert. Det er et prisspørsmål, sier C Mores administrerende direktør Steinar Brændeland til Kampanje.

Vil bli endring

Både norsk fotball og landslaget er inne i en tung periode og skriker etter oppturer, både sportslig og omdømmemessig. I kveld kan noe skje ved at Rosenborg, Molde og Tromsø kan kvalifisere seg til Europaligaen.

Men TV-markedet for fotball er vanskelig. Det er flere aktører som mener det er fullt mulig at Island-Norge kan gå uten TV-dekning i Norge.

- Vi så hva som skjedde med Tromsøs siste bortekamp i Europa. Forhandlingene endte med at ingen norske kanaler sendte den. Det er beklagelig, sier Kjetil Siem.

Han håper grepet UEFA har tatt fra og med 2014 vil hjelpe. Fra da av er det UEFA selv som vil håndtere TV-rettighetene for alle lands bortekamper.

- Det blir kjøp og salg da også, men da kan man lettere følge intensjonen om at denne typen kamper skal gå på åpne kanaler, sier Siem.

Stort selskap

Det franskeide Sportfive er en stor markedsaktør innen sport og har også overtatt salget av TV-rettigheter for den internasjonale olympiske komité (IOC). Selskapet har også avtaler med 250 fotballklubber og er tungt inne i basketball, håndball og tennis.

- Denne kampen har en minstepris som vi ikke går under. Men kanskje det ikke blir løsning før kampdagen, sier Philippe Maenner til Dagsavisen. Han har hatt ansvaret for forhandlingene rundt Norges bortekamper i VM-kvalifiseringen.

- Alle taper på at den ikke blir sendt?

- Ja, vi ønsker ikke det. Men vi vet at prisen vi setter er reell i markedet, sier han.

NRK er neppe interessert i løsning timer før avspark. - Vi har sendeskjemaer å ta hensyn til, sier Rune Haug.

PS! 600 norske supportere har kjøpt billett til Island - Norge. De får i hvert fall sett kampen.

reidar.sollie@dagsavisen.no