Sport

Sensasjonelt EM-gull

Aleksander Hetland er Norges nye store svømmenavn. Lørdag tok han EM-gull i Istanbul.

ISTANBUL: Aleksander Hetland overrasket seg selv da han svømte inn til EM-gull på 50 meter bryst lørdag. Med 26,19 satte han også ny norsk og nordisk rekord.

Da han vant finalen, var det tredje gang lørdag at han senket den norske og nordiske rekorden. Hetland startet dagen med 26,46 i forsøksheatet. Allerede da senket han sin egen rekord med 18/100 sekund.

I semifinalen forbedret han tiden til 26,39, før han slo til i finalen og senket den med ytterligere to tideler.

Han har bronse og sølv fra tidligere EM, men lørdag tok han steget helt til topps.

- Helt utrolig, en drøm som har gått i oppfyllelse. Det er dette jeg har trent for, men jeg er likevel sjokkert, sa Aleksander Hetland til NTB.

Til topps
I semifinalen var han fjerde best, men fikk verken til noen god vending eller et godt innslag. Han fortalte at han forstuvet fingeren i semifinalen.

- Jeg var litt bekymret for fingeren, men det hemmet meg ikke. Jeg var konsentrert om å få til en god vending og et bedre innslag. Helt uvirkelig da jeg så ett-tallet bak navnet mitt, sa Hetland.

Under seiersseremonien gikk det nesten like raskt unna som for nordmannen. Arrangøren spilte en amputert utgave av «Ja, vi elsker».

- Det gjorde ingenting. Det var et stort øyeblikk for meg likevel sa Hetland.

Sølvet gikk til italienske Alessandro Terrin, som slo inn 5/100 sekund bak nordmannen. Bronsen gikk til Caba Siljadji fra Serbia. Terrin satte europarekord i semifinalen med 26,14.

Tok ut det beste
- Aleks er flink til å få ut det beste i finalene. Dette er ingen bombe. Han har jo tatt bronse og sølv i tidligere EM, sa landslagssjef Petter Løvberg til NTB.

- Aleksander har jo vært litt i skyggen av Alexander Dale Oen, men han har satset spesielt på kortbane og er nok en ekspert på det, sa landslagsjefen som også mente at Hetland fikk til en optimal finale med god vending og godt innslag.

- Han fikk til en mye bedre rotasjon ved vendingen og klarte å skyte bedre fart. Det er mye som skal klaffe i et såpass kort løp, sa han.

Løvberg fikk også se Katharina Stiberg svømme inn til 6.-plass på 100 meter medley med tiden 59,55. Hun var også i aksjon på 100 meter bryst og på 4 x 50 meter medley, hvor det ble 7.-plass. Henriette Martinsen, Ingvild Snildal og Cecilie Johannes svømte også på laget.

Stiberg satte to norske rekorder, 1.05,62 på 100 meter bryst og 27,50 på sin brystetappe på medleyen i forsøket.

- Vi tenkte at hun kanskje skulle stått over, men hun svømte så godt i forsøket på 100 meter at hun var i aksjon på tre distanser i dag, sa landslagssjefen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen