Sport

Solskjær: Nordmenn skjønner ikke hvor heldige de er

Leken med lærkula har gjort ham til mangemillionær. Søndag bruker han stjernestatusen for alt den er verdt for å gi barn som er rammet av hiv og aids en bedre hverdag.

MANCHESTER: – Jeg tror mange nordmenn ikke forstår hvor heldige de er, sier Ole Gunnar Solskjær til Tidens Krav.

Han bruker følgende symbolikk for å utdype hva han mener:

«Uff, må jeg gå på skolen nå igjen?» «Uff, er jeg nødt til å spise denne maten?»

Uttalelsene kan være hentet fra hvilken som helst barnefamilie i Norge.

– Det er veldig lett å ta alt for gitt når vi lever sånn som vi gjør, sier Solskjær.

Skole og mat er en selvfølge for barn i rike land. For andre kan mangel på utdanning og lite mat bety et liv i fattigdom, sykdom og fortvilelse.

Fronter tv-aksjon

35-åringen fra Kristiansund tar imot oss på Manchester Uniteds treningsfelt Carrington. Arbeidsdagen på treningsfeltet er over.

Verdens mest berømte nordmann har gått rett fra spill i Premier League til å bli en del av trenerteamet rundt A-laget til den engelske fotballklubben.

Men fortsatt gjenstår en del før United-profilen kan sette kursen mot kona Silje og barna Noah og Karna hjemme i Wilmslow.

De neste to timene er nemlig satt av til å snakke om Unicef. Både intervju med lokalavisa i Kristiansund og filmopptak for «United for Unicef» står på programmet.

Manchester United har samarbeidet med FNs barnefond siden 1999. I 2001 ble Ole Gunnar Solskjær norsk ambassadør for den veldedige organisasjonen.

Søndag fronter nordmøringen tv-aksjonen «Sammen for barna» på NRK. Det samme gjør blant andre Sissel Kyrkjebø, Kjetil André Aamodt, Liv Grete Skjelbreid Poirée og dronning Sonja.

Det norske folk vil få se den tidligere fotballspilleren i ulike settinger. Solskjær er forberedt på en travel og ifølge ham selv en meningsfull dag. Han skal bruke norgesoppholdet for alt det er verdt for å samle inn penger til Unicef.

Sir Alex Ferguson og Ryan Giggs vil komme med appeller som blir vist på tv. Alt gjøres for å få det norske folk til å åpne lommeboka. Det er ikke usannsynlig at det innsamlede beløpet vil overstige 200 millioner.

Auksjoner

Pengene skal gi barn som er berørt av hiv og aids et bedre liv. Helt konkret er det barn i Mosambik, Malawi, Zimbabwe, Zambia, Uganda, Ukraina, Jamaica og Vietnam som skal hjelpes.

Nordmenn med tjukke lommebøker har også sjansen til å få oppleve Solskjær og Manchester Uniteds stjernegalleri på nært hold. 28. oktober arrangerer Unicef en stor gallamiddag i Manchester.

– Vi skal ha auksjon på et bord med plass til ti personer, forteller Ole Gunnar Solskjær.

Han håper bedrifter eller andre vil by over hverandre for å få en minnerik kveld i England. Absolutt alle fotballstjernene i Manchester United vil være med på middagen. Manager Sir Alex Ferguson og resten av trenerne og lederne i klubben er også selvskrevne gjester.

Det arrangeres også en auksjon hvor høystbydende med følge får se mesterligakampen mellom United og Dinamo Kiev 7. november fra Solskjærs egen vip-boks på Old Trafford.

Sterkt i Thailand

Mange tror de høyt gasjerte fotballstjernene kun lever et liv i sus og dus. Men Solskjær og kompisene i United lever i en helt annen hverdag enn det som tabloidavisene og tv-innslagene ofte gir inntrykk av.

– De siste årene har vi hatt et veldig fokus på å være gode rollemodeller for andre. Vi vet vi er heldige som kan tjene mye penger på hobbyen vår. Da er det bare en selvfølge at vi må prøve å gi noe tilbake til dem som ikke har det så bra.

Solskjær har flere ganger følt på kroppen hva det vil si å være sårbar og hjelpesløs. En opplevelse fra Thailand i 2001 sitter klistret i minnet.

Sammen med David Beckham, Ryan Giggs og Wesley Brown besøkte nordmøringen Glories Island – en jenteskole i Bangkok som hjelper barn til å få vokse opp under anstendige forhold.

– Vi møtte ei jente på fem år. Hun hadde blitt plukket opp fra gata dagen før vi kom. Jeg husker hvor skeptisk hun var til oss fire mannfolkene fra vest.

– Etter hvert fikk vi tilliten hennes. Da vi dro hang hun rundt halsen på David Beckham og smilte. Hun visste selvsagt ikke hvem vi var, men det var en sterk opplevelse som gjorde veldig inntrykk på meg.

Det ble også en sterk opplevelse da Manchester United dro til Sør-Afrika i fjor.

Tygerbergsykehuset i Cape Town behandler barn som har aids og barn som er blitt voldtatt eller mishandlet fordi de både er foreldreløse og vergeløse som følge av aidskatastrofen.

Aids er i dag den vanligste dødsårsaken blant barn i det afrikanske landet. I tillegg er 50 prosent av dem som blir voldtatt i Sør-Afrika under 18 år.

United-teamet opplevde hvordan sykehuset bruker dukketeater for at barn skal bearbeide traumer og lære hvordan de skal unngå farlige overgrepssituasjoner.

– Det er viktig å beskytte barn, og ikke overse dem. Noen må stå opp for de små. Dette er flotte barn som fortjener en sjanse, akkurat slik som jeg fikk. Hvis jeg kan gjøre noe, hvis jeg kan hjelpe noen fordi jeg er en kjent person, da er det min plikt å bidra, sier Solskjær.

Engasjementet rundt Unicef og barns levevilkår er blitt sterkere og sterkere. Ikke minst etter at Solskjær selv ble far.

– Jeg ønsker å gi mine barn den samme tryggheten og gode oppveksten som mine foreldre ga meg hjemme i Kristiansund. De har vært mine rollemodeller, sier han.

– Og dette handler selvsagt om mye mer enn å ha mye penger.

Lite skal til

Men søndag handler det altså ikke om Noah og Karna. Nå er det barn i andre deler av verden som står i fokus.

– Kampen mot hiv og aids kan og må vinnes! For å klare det må vi spille på lag. Tilsynelatende er oddsene dårlige, men hvis vi står sammen kan vi snu utviklingen.

– Selv om vi i dag kan unngå at hiv smitter fra mor til barn, blir de fleste barn som dør av aids smittet av moren sin. Hvis mødre får medisin og informasjon kan vi gi flere barn en god start på livet. La oss gi mødrene en mulighet til å redde barna sine, oppfordrer Unicef-ambassadør Ole Gunnar Solskjær.

Generalsekretær Kjersti Fløgstad i Unicef Norge er glad for å spille på lag med fotballprofilen i søndagens tv-aksjon.

– Barna rammes hardest av hiv/aids og er epidemiens glemte ofre. De aller fleste som mister sine foreldre blir stående igjen alene – uten noen til å beskytte seg mot utnyttelse og overgrep, sier Fløgstad.

Og legger til:

– Mange barn blir selv smittet av viruset. Det er ikke mange pengene som skal til for å sikre et barn en trygg oppvekst – men det haster.

Solskjær vet bedre enn de fleste at det nytter å hjelpe.

– Jeg har selv sett hvordan barn smiler og har fått et bedre liv takket være Unicef. Å se barn som er glade, er en god følelse i seg selv. Søndag har vi alle sjansen til å hjelpe de som trenger det mest, sier Solskjær, og kommer med den klare oppfordringen:

– Gi så det monner! (ANB)

Nyeste fra Dagsavisen.no: