Sport

1995: 2. plass - 2014: 76. plass

RANGERING: Norge er i fritt fall i internasjonal fotball. Nå er det også bekreftet med tall. Norge er bak Sierra Leone.

For ti år siden var Norge blant topp fem på FIFA-rankingen. For tre år siden var Norge best i Skandinavia. Nå er plasseringen 73 og vi er nummer fem i Norden. For første gang er også Finland foran det norske herrelandslaget i fotball.

På rangeringen som ble offentliggjort i går, stupte Norge 23 plasser og har aldri ligget lavere på de snart 22 årene rangeringen har eksistert.

- Nå kan det bare gå en vei. Oppover, sa landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred til Dagsavisen etter EM-tapet for Italia på Ullevaal.

Norges to neste kamper er mot Malta og Bulgaria. Malta ligger på 155. plass, mens Bulgaria gjorde et byks oppover til 46. plass.

Har betydning

I rangeringens første år havnet Norge skyhøyt på grunn av de sterke resultatene under Egil «Drillo» Olsen. To ganger har Norge inntatt andreplassen, i henholdsvis 1993 og 1995. Begge gangene var det Brasil som toppet.

- Det er mange variabler som ligger i beregningen, men det alvorlige er at rangeringen har betydning for seedingen foran kvalifiseringsspill, sier Egil Olsen. Det betyr at hvis Norge ikke hever seg betraktelig gjennom EM-kvalifiseringen, kan Norge havne på laveste seedingnivå foran VM i Russland i 2018. Og det er et mye trangere nåløye man skal igjennom til VM enn til EM.

Debatten i gang

I kjølvannet av landslagets miserable år, samtidig som alle norske klubblag er radert ut av de europeiske turneringene, er debatten i gang på alle nivåer i norsk fotball. Hva er feil? Og nå pekes det både på barnefotballens organisering og toppfotballsatsingen.

For å få i gang prosesser rundt det siste har Norsk Toppfotball engasjert det nederlandske selskapet Hypercube til å foreta en analyse av norsk fotball. Dette gjelder både kamporganisering, seriesystem og hvordan klubbene drives,

På fotballtinget i mars kan eventuelle endringer bli vedtatt.

Island langt foran

Norge har havnet under lag som Sierra Leone og ligger likt plassert med Oman. Forente arabiske emirater, som Norge spilte 0-0 mot tidlig i september, er også foran Norge.

Eksempelvis ligger Island 42 plasser foran Norge. Og toppscorer i norsk eliteserie er Vidar Örn Kjartansson.

- Island setter inn profesjonelle trenere i barnefotballen. Det hjelper mye. Men jeg ser at det er vanskelig å få til her, sier Kjartansson til Dagsavisen.

Island innledet sin EM-kvalifisering med 3-0 over Tyrkia.

Og hvem topper? Verdensmester Tyskland foran Argentina og Colombia. Brasil er nede på 6. plass.

reidar.sollie@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen