Sport

17-åring debuterte for et av Sveriges beste bandylag: – Feteste jeg har vært med på!

Fredag debuterte Fredrik Nordby (17) for A-laget til Sandvikens AIK i Elitserien i bandy i Sverige. Beskjeden fikk han i naturfagstimen onsdag.

Av Even Lübeck

Sandvikens, på bandyspråket kalt SAIK, er et av verdens beste bandylag gjennom tidene og har vunnet Elitserien ni ganger og den svenske bandyfinalen (SM) seks ganger. Denne sesongen ligger de på 3. plass etter 15 seirer, tre uavgjorte og sju tap etter 25 kamper.

I tillegg er de kjent for å ha de beste ungdomslagene i Sverige, og går man på bandygymnas i Sandviken holder man som regel et meget høyt nivå.

Akkurat det gjør Røa-gutten Fredrik Nordby. 17-åringen, som er født i 2003, er et meget stort bandytalent. Han går på skole og spiller bandy i Sandviken, og spilte senest i januar for U19-landslaget til Norge i VM i Finland, som 17-åring. Det er svært sjeldent på yngre landslag.

Les også: Kapteinen sendte Ullern til semifinale (DA+)

Men karrierens høydepunkt for Nordby kom fredag. Da debuterte han for A-laget til Sandviken, og det var ikke mot hvem som helst. SAIK møtte Villa Lidköping borte, et lag som vant serien sist sesong og vant SM-gull i 2016. De er også nummer to denne sesongen, kun bak Edsbyn.

– Jeg fikk beskjeden i en naturfagstime på onsdag, to dager før kampen. Jeg fikk sommerfugler i magen med en gang! Det var stort for meg og noe jeg hadde tenkt på lenge, og hatt lyst til lenge. Jeg ringte mamma og pappa med en gang!

Stortap

Det sier Nordby til Dagsavisen, dagen etter oppgjøret som endte 8-3 til Villa. Men Nordby er fornøyd med debuten, til tross for stortapet foran over 3200 mennesker.

– Det var det feteste jeg har vært med på! Over 3200 mennesker som skapte en bra atmosfære gjennom hele matchen. Jeg var stressa så klart, og kanskje også litt nervøs, men når jeg først var utpå der, så bare nøt jeg det hele. Selv om Villa var veldig gode i går, innrømmer unggutten.

Nå kommer Nordby hjem for å delta på landslagssamling med U17-landslaget, som skal spille VM i nettopp Lidköping i midten av mars.

Trives på landslagssamling

– Jeg gleder meg alltid til landslagssamlinger. Det er alltid et bra og godt planlagt opplegg og det blir kult å spille mot et norsk eliteserielag i ØHIL på søndag. VM også blir heftig! Jeg har vært med to ganger før og det kommer alltid mer folk og ser på.

Nivået er skyhøyt, forteller Nordby.

Han går i 1. klasse på videregående skole i Sandviken, på bandygymnas. Mye trening og skole er vanlig for unggutten som stortrives i nabolandet.

Les også: NM-sluttspillet i bandy: Nytt drama (DA+)

– Treningsuken kan se veldig varierende ut, med treninger på forskjellige tidspunkter. Men til vanlig er det trening hver dag enten på is eller fysisk, og det kan også bli flere treninger enkelte dager. I tillegg til trening er det en del skole, men de er veldig flinke til å hjelpe til, så jeg rekker og får til alt!

Sier unggutten Fredrik Nordby, som nå er den tredje Røa-gutten på bare tre år som har debutert i Elitserien i Sverige. De to andre er 1998-modellene Ole Stordahl (nå Ready, tidligere Sandvikens) og Felix Callander (Vänersborg). Kristian Maryashin er også Røa-gutt og gått i Sandvikens, men ikke spilt i Elitserien.

Nevnte Callander har fulgt fem år yngre Nordby lenge. Han tror 03-modellen kan bli Norges beste bandyspiller. Ikke småord fra en av Norges beste for øyeblikket.

- Jeg har fulgt Fredrik lenge og alltid visst at han kom til å bli veldig god. Han er et stort talent med all mulighet for å bli Norges beste bandyspiller. Han er helt rå! Han er også veldig flink og nøye med å legge ned den jobben og tiden som trengs for å bli best.

Nordby er sønn av Geir Nordby, Røa-trener.

- Fredrik kommer fra en idrettsfamilie. Der jeg vet godt at de pusher hverandre. Jeg kjenner familien godt - alle i Røa-land kjenner alle! Det er noe med Røa og å skape Elitserie-spillere. De har jo hatt flere som har spilt på høyeste nivå i Sverige.

Mer fra Dagsavisen