Sport

100 år siden skøytefesten med Oscar Mathisen. Helten som endte i en tragedie

Se for deg over 30.000 tilskuere på Frogner stadion. For hundre år siden var det kanskje tidenes skøytefest i byen.

Duellen mellom amerikaneren Bobby McLean og Oscar Mathisen den første februarhelgen i 1920 har gått inn i norsk idrettshistorie som en av de største. Et skøyteløp med bare to deltakere. Fullt program, 500, 5000, 1500 og 10.000 meter over to dager. Prispenger: 95.000 kroner til hver! Ikke bekreftet, men det er summen som nevnes i alle historiske skrifter om begivenheten.

Bakgrunnen var at datidens helt suverent beste skøyteløper hadde reist til USA for å prøve seg som profesjonell løper. Der tapte han mot den fem år eldre Bobby McLean. Det skulle revansjeres! Og det ble rigget til et profesjonelt stevne på Frogner stadion i det som da het Kristiania 7. og 8. februar 1920. Kongehuset var til stede og trengselen var stor. Oscar vant den innledende 500 meteren på ny verdensrekord, 43,3. Men McLean slo tilbake og vant 5000 meteren (8.53,7). Da skulle alt avgjøres på søndagen. Og Oscar Mathisen vant både 1500 meteren (2.27,8) og 10.000 meteren på 18.29,1. Det skal ha vært en ellevill stemning på Frogner stadion.

Dermed var Oscar Mathisen også verdens beste profesjonelle utøver og mannen som aldri fikk deltatt i OL sto med fem VM-titler og 14 verdensrekorder, som han satte på samtlige distanser. Rekorden hans på 1500 meter (2.17,4) som han satte i 1914 ble stående i 23 år. Etter sin aktive karriere drev han sportsbutikk i Pløens gate ved Youngstorget, som ble et samlingspunkt for toppidrettsutøvere som besøkte byen. I selvbiografien ha ga ut i 1946, «Mitt livs løp», forteller han om en oppvekst i Vika i sterk fattigdom. Verdens beste skøyteløper hadde ikke råd til å ta trikken. Han fikk jobbe litt som læregutt på Akers mek. Skøyteforbundet stemplet han som profesjonell i 1910 og da fikk han ikke konkurrere i mesterskap året etter. Med seks eldre søsken kjempet familien for å overleve.

Oscar klarte seg, fullførte en enorm idrettskarriere der han også hevdet seg i stup og sykling og han fikk Kongens fortjenstmedalje i gull på sin 50-årsdag. Men hvorfor var ikke Oslo-gutten Oscar til stede på Bislett under OL i 1952 som æresgjest? Svaret var at han måtte være hjemme og pleie sin mentalt syke kone Sigrid. Hun som ble omtalt som «Fru verdensmester». Han ville ikke at hun skulle legges inn på Gaustad sykehus, han ville ta seg av henne hjemme. Sportsbutikken ble Oscars fristed, men til slutt orket han ikke mer. Mandag 12. april 1954 ble han funnet død. Oscar hadde en pistol i hånden og ved siden av ham lå kona Sigrid. Begge var skutt. Den gang omtalte man ikke selvmord i mediene og sannheten kom ikke fram før Dagbladet, som eneste avis, omtalte hva som hadde skjedd. Det kom som et sjokk på befolkningen. Oscar Mathisen ble 65 år gammel.

PS. Om tre uker er det VM på skøyter i Vikingskipet på Hamar. Til det mesterskapet er det allerede solgt 20.000 billetter.....

Mer fra Dagsavisen