Eliteseriens største navn er Nicklas Bendtner (t.h.), i hvert fall før ligaen starter. Her fra denne ukas mesterfinale.

1. RBK, 2. Molde, 3. Vålerenga

Rosenborg får det ikke like lett i år. Og deres ønske om at Vålerenga skal heve seg, blir innfridd.

 

Egentlig er det meste av fotballekspertise skylt på sjøen. Å sette opp tabelltips i denne sporten er nesten blitt meningsløst. Grunnen heter Leicester.

For Leicester er blitt motargumentet i enhver fotballdiskusjon. Når Leicester kan vinne Premier League, kan vel Vålerenga vinne Eliteserien. Eller i hvert fall ta medalje. Leicester er kroneksempelet på fotballens uforutsigbarhet, selv over en hel sesong. Nesten ingen annen lagidrett har det sånn. Derfor er all ekspertise likestilt, enten det er en bavian eller Bengt Eriksen. Vi er likestilt som udugelige.

Et enda nærmere eksempel på ekspertisens hjelpeløshet heter Brann. Hva skulle tilsi at det laget skulle ta sølv og komme nærmest Rosenborg i fjor? Et år tidligere slet de i divisjonen under med nesten samme mannskap.

Les også: Deila og Solskjær er enige om én ting

Så da er vi i gang igjen. Og Dagsavisens tabelltips er nesten like forutsigbart som alle andres. Rosenborg blir mester. Men i motsetning til de aller fleste tror vi Vålerenga hever seg helt opp til medaljeplass.

Årsakene heter Ronny Deila, Muhamed Keita og Moa Abdellaoue. Laget har en solid vinter bak seg og de  aller siste forsterkningen til og med fredag kveld kan gi stort utslag. Keita vil relansere en spennende karriere. Daniel Berntsen likeså. Og Moa har fått hjelp på topp i Vålerenga av Bård Finne. Laget har større bredde og mer allsidig slagkraft enn i fjor. Og ikke minst: Åpenbare økonomiske muskler.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Men få er i tvil om at Rosenborg tar gullet igjen etter The Double to år på rad. Når man får jobben som spiss i Rosenborg, er det garantert at man kommer til mange sjanser. Og når spissen heter Nicklas Bendtner er det opplagt at han vil score mye, uansett hvor mange utesteder det er i Trondheim. Dansken vil også relansere seg selv. Og vil inn i mesterligaen også.

Spenningen ligger i røkla bak. Molde vil også heve seg fordi Ole Gunnar Solskjær har ressursene og tåler ikke en 2016-sesong om igjen. Odd er utfordreren som liker å tirre både Rosenborg og kjøpekulturen i norsk toppfotball. Odd kjemper i toppen flust med lokale spillere og får mye fortjent kreditt for det.

Men hvis Vålerenga kan ta bronsemedalje, kan man like godt peke på Sarpsborg også. De bygger noe spennende. Det er egentlig helt jevnt. 100-års jubilant Lillestrøm skal tilbake til røttene, selv om de aldri finner en ny Tom Lund. All sportslig suksess på Åråsen har vært tuftet på ham. Men også i vinter har Lillestrøm handlet smart. Og Arne Erlandsen gjør ingenting mer komplisert enn det trenger å være.

Aperopet: I medaljekampen

Strømsgodsets utvikling blir interessant å følge etter at ressurspersonene fra Drammen havnet på Oslo Øst. Sportssjef Jostein Flo har måttet bygge opp det meste på nytt. Sitter vinnerkulturen fortsatt i stadionmurene?

 

Dagsavisens tabelltips

Med begrunnelse i kortversjon.

1. ROSENBORG: Størst stall, størst budsjett. Bendtner toppscorer.

2. MOLDE: Solskjær må ha suksess. Laget og byen våkner.

3. VIF:  Deila, Keita og ny giv.

4. ODD: Norges beste forsvar.

5. LILLESTRØM: Nye talenter fra alle steder enn Lillestrøm.

6. BRANN: Fjorårets sølv gir nedtur i år.

7. SARPSBORG: Handler lurest av alle. Potensial til årets  overraskelse.

8. STRØMSGODSET: Skullerud må bygge på nytt. Kan slå begge veier.

9. HAUGESUND: Fjorårets overraskelse, svekket i år.

10. STABÆK: Med egen overlevelses-evne.

11. TROMSØ: Like ujevne som været. Men Høgli kommer.

12. VIKING: Svekket stall. Kommer seg ikke ut av skyggen av Oilers.

13. AALESUND: Avsluttet best av alle i fjor.

14. KRISTIANSUND: Kollektiv uten stjerner. Men navnet på treneren forplikter (Christian Michelsen).

15. SOGNDAL: Bare Eirik Bakkes vinnerskalle kan endre tipset.

16. SANDEFJORD: Lars Bohinens ubønnhørlige spillestil. Rikker han seg?