Skiføre for de ivrigste

Tross ustabilt vær i overgangen til det nye året har Fredrikstad Skiklubb (FSK) maktet å kjøre opp noen hundre meter med løyper på skiarenaen.

– Vi har kjørt opp en liten runde, jeg vil tro rundt en tredjedel av den totale løypetraseen, forteller leder for skigruppa i FSK, Vidar Hermansen.

Sent tirsdag kveld annonserte skiklubben på sine Facebook-sider at årets første skispor var kjørt opp i det nye skianlegget ved Veum, til glede for de ivrigste langrennsløperne og –mosjonistene i distriktet.

Les også: Sommerbyens nye vinterstolthet

Aktiv romjul

Værforholdene har foreløpig stått i veien for at hele den rundt 1,5 kilometer lange rundløypa kan tas i bruk.

–  Alt vi har er vann og vifter, så vi er avhengige av en lengre kuldeperiode for å kunne produsere mer snø. Rundt en uke med tre fire kuldegrader eller mer, hadde vært fint nå. Temperaturene har vært litt for mye opp og ned i det siste, fastslår Hermansen.

– I første omgang har vi konsentrert oss om aktivitetsanlegget for barna – slik at de kan ake, leke og kose seg. Der har det vært mye aktivitet i romjula, med mange familier innom, fortsetter han.

Da Demokraten var innom skiarenaen onsdag formiddag var det også noen på plass for å benytte seg av de snødekte fasilitetene.

– Det er første gangen vi er her for sesongen. Vi bor rett i nærheten, og fikk høre fra noen naboer at det var flotte forhold her oppe, smiler André Breivik, som var ute på aketur med sønnene Elijah, Lucas og Aksel.

STILLSTAND: Snøkanonene trenger minusgrader for å kunne produsere opp mer snø. Foreløpig er det laget nok til å dekke rundt en tredel av rundløypa på Fredrikstad skiarena.
Foto: Hermund L. Kjernli

STILLSTAND: Snøkanonene trenger minusgrader for å kunne produsere opp mer snø. Foreløpig er det laget nok til å dekke rundt en tredel av rundløypa på Fredrikstad skiarena.

Helårsanlegg

Dersom temperaturene ikke plutselig spretter et stykke opp på plussiden, anslår FSK-lederen at snøen de har produsert og lagt til nå, vil bli liggende utover sesongen. Han håper også at forholdene legger til rette for ytterligere snøproduksjon i nær framtid.

– Nå tar vi også sikte på å få til et par treninger i uka for langrennsgruppa. Vanligvis har vi trent litt i Trøsken, men så vidt jeg vet har de ikke kommet ordentlig i gang for sesongen der oppe heller. Vi får klare oss med det vi har her foreløpig, sier Hermansen.

Det nye skianlegget i Fredrikstadmarka, med en prislapp på rundt 20 millioner kroner, sto klart til bruk i februar 2018. Årets sesong blir dermed den første med full vinteraktivitet.

Arenaen skal etter hvert også asfalteres og brukes som treningsanlegg for rulleski i sommerhalvåret, og Hermansen forteller at de er i rute med tanke på å lande helårsrdrift i løpet av 2019.

– Nå ble vi stort sett ferdige med planering av traseen i fjor, det gjenstår kun litt finjusteringer på vårparten, etter at snøen har gått. Finansieringen er på plass, så vi håper å ha runden ferdig asfaltert til rundt skolestart, slik at den kan brukes til rulleskitrening på sensommeren og høsten i år, sier han.