SIAN kaller Fredrikstad «et av Norges verste islamhøl» før markering i byen

Den islamkritiske gruppen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) skal holde appeller i Fredrikstad lørdag. – De er uønsket her, sier ordføreren.

Organisasjonen har som mål å informere om det de selv ser på som problemer med islam. De har tidligere holdt appeller i flere andre byer i Østfold, inkludert Fredrikstad.

Stig Andersen, leder av SIAN, kommer ikke selv til å delta på lørdagens stand. Han forventer likevel at medlemmene hans får en amper mottakelse når de kommer til Fredrikstad.

– Jeg regner med det blir noe av det samme som forrige gang. Det var mye bråk der da, sier han.

Flere motstandere møtte opp og overdøvet budskapet til SIAN-talerne, som snakket uten mikrofon. Det må de belage seg på denne gangen også. Restriksjoner fra kommunen fører nemlig til at de ikke får lov til å bruke lydanlegg.

Fyrer opp innbyggerne

I beskrivelsen av arrangementet kaller de Fredrikstad for «et av Norges verste islamhøl».

– Den beskrivelsen er det Lars Thorsen (styremedlem i SIAN, journ.anm.) som står bak. Han bruker ofte et litt fargerikt språk. Å kalle byen for et islamhøl blir nok litt for drøyt for meg, men når Thorsen uttaler seg så har det han sier som regel hold i noe, sier Andersen.

Thorsen selv begrunner beskrivelsen av Fredrikstad slik:

– Det er mange gode muslimer der. De driver befolkningsveksten i området, og det er ikke problemfritt. Selv opplever jeg ikke sjelden drapstrusler fra muslimer i Fredrikstad, hevder han.

SIAN-leder Andersen legger ikke skjul på at hensikten bak å kalle Fredrikstad for et av Norges største «islamhøl» er å provosere og, som han selv kaller det, «fyre opp litt».

– Egentlig burde det ikke vært en provokasjon i det hele tatt. Sier man det samme om kristendom er det ingen som løfter et øyenbryn. Man må kunne snakke stygt om en religion uten at alle skal legge seg opp i det, mener han.

LES OGSÅ: Fløy på islamkritikere i Moss – må møte i retten

Jon-Ivar Nygård, ordfører i Fredrikstad.
Foto: Elisabeth Skovly

Tar avstand fra omtalen

Jon-Ivar Nygård (Ap), ordfører i Fredrikstad, har liten sans for beskrivelsen.

– Det illustrerer bare hvor ille en slik organisasjon er og hvor lite tolerant og respektfullt budskap de har. De er en organisasjon som bidrar til å splitte det norske samfunnet mer enn å samle det. På vegne av alle innbyggere i Fredrikstad, muslimer eller ei, så tar jeg sterk avstand fra et slikt budskap, sier han.

Han ønsker ikke organisasjonen velkommen, men vil heller ikke nekte dem å holde appeller i byen.

– De er et sterkt uønsket element i Fredrikstad, men vi har igjen mulighet til å forhindre at de faktisk får lov til å ytre seg, sier ordføreren.

Forventer motreaksjoner

Camilla Sørensen Eidsvold, SVs leder i Fredrikstad, forteller at hun har ingen sympati for SIAN, men vil heller ikke nekte dem å ha stands i byen.

– Det er ytringsfrihet i Norge. At man har forskjellige meninger om ting er lov, men jeg mener det dem sier faller på sin egen urimelighet.

Selv er hun i utlandet dagen da SIAN besøker Fredrikstad, ellers ville hun ha stått på solidaritetstorget og delt ut flygeblader, forteller hun.

– Jeg regner med det blir noen motreaksjoner på at de møter opp, men så vidt jeg vet er det ikke planlagt noe organisert, sier hun.

LES OGSÅ: Fredrikstad-mann med tilknytning til SIAN satte opp bom foran veien for å stanse muslimer