Annonse
Awais Ejaz Ahmed fra organisasjonen Minhaj-ul-Quran International Norge leder en sommerleir i Sarpsborg for muslimske ungdommer fra 11 europiske land. Foto: Minhaj-ul-Quran International

Vil utdanne fredsambassadører

NAVN I NYHETENE: Awais Ejaz Ahmed (30) er ansvarlig for en muslimsk sommercamp mot ekstremisme og radikalisering. Sommerleiren arrangeres av Minhaj-ul-Quran International, og finner sted i Sarpsborg. Den varer i tidsrommet 4.–6. august 2017.

Annonse
Sarpsborg24

Hvem skal delta på sommerleiren?
– Det kommer 500 muslimske ungdommer fra 11 land i Europa. 200 er fra Norge. I tillegg skal en rekke norske politikere delta. Blant annet statsråd Sylvi Listhaug og Venstres Abid Raja. Pakistans ambassadør til Norge, Riffat Masood, fylkesordførere i Østfold og Akershus, flere forskere på ekstremisme og terrorisme skal også delta. Og representanter fra PST er til stede på åpningsdagen.

Hva er formålet med leiren?
– Målet er å bevisstgjøre deltakerne ideologisk om hvorfor det er nødvendig å bekjempe ekstrem terrorisme. Vi vil utdanne fredsambassadører, og budskapet er at ungdom må utdanne seg, jobbe for å bli integrert i det samfunnet de vokser opp og de bør bli aktive samfunnsdeltakere. Det er viktig å forebygge at ungdom havnet i en identitetskrise. Det er mange ulike årsaker til at ungdom blir tiltrukket av ekstreme organisasjoner. Vi skal forsøke å gi våre mange deltakere verktøy som gjør dem i stand til å stå imot ekstremisme, og som kan hjelpe dem til å spre et positivt budskap. Vi vil sende et signal om at muslimene selv jobber aktivt for å forebygge ekstremisme blant muslimer

Er sommerleiren åpen for både jenter og gutter?
– Ja. Vår organisasjon har et eget kvinneforum, og samarbeider med norske myndigheter og ulike organisasjoner for å løse samfunnsproblemer, som spesielt berører minoritetskvinner og minoritetsbarn. På campen er det påmeldt 60 prosent menn og 40 prosent kvinner.
 
Dere har erklært en ideologisk krig mot terrorisme. Hvordan blir det mottatt i muslimske miljøer?
– Det er en tøff kamp, men vi får i stor grad positive tilbakemeldinger fra de fleste muslimske miljøer.
 
Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Muhammad Tahir-ul-Qadris bok «Fatwa mot selvmordsbombing og terrorisme». Budskapet er fred, kjærlighet, å øke sin kunnskap, ha sterk tilknytning til egen tro og integrere seg i det samfunnet vi lever i. Muhammad Tahir-ul-Qadri er for øvrig gjest og den viktigste foredragsholderen på sommerleiren. Dette er en bok som jeg også vil oppfordre alle nordmenn til å lese. Boken er veldig tydelig i sin fordømmelse om at terrorisme ikke har plass i noen religioner. En terrorist er menneskehetens fiende.
 

Hva gjør deg lykkelig?
– Å få jobbe med det jeg gjør i dag. Jeg synes det er viktig å kunne utdanne fredsambassadører som kjemper ideologisk mot terrorisme, og da er jeg med på å gi et positivt bidrag for samfunnet.  

Hvem var din barndomshelt?
– Den franske Fotballspilleren Thierry Henry, som spilte mange år for Arsenal.

Hva gjør du når du skeier ut?
– Da spiser jeg et godt måltid mat med familie og venner.

Hva er du villig til å gå i
demonstrasjonstog for eller mot?

– Mot all form for urettferdighet og mot korrupsjon. Jeg har gått i demonstrasjonstog mot terrororganisasjonen IS, og jeg deltar gjerne i flere demonstrasjoner mot terrororganisasjoner.

Hvem ville du helst stått fast
i heisen med?

I tillegg til kona kunne det vært spennende å få en samtale med kong Harald.

paul.norberg@dagsavisen.no

Annonse