Sarpsborg

Vil restarte hele regionreformen

– Jeg frykter ikke at Finnmark skal vinne fram, og at regionreformen skal klappe sammen – jeg ser fram til det, sier Østfold Ap-leder Stein Erik Lauvås.

– Når grunnmuren er skjev og slår sprekker, må man rive huset og begynne på nytt. Vi har stemt imot to ganger, og vi er ikke imot enhver form for endring, men dette er et så elendig politisk håndverk at statsråden bør sette ned foten og si at vi må tilbake til start, sier Lauvås kontant.

Sammen med store deler av Arbeiderpartiet har han vært sterkt kritisk til fylkessammenslåingene fra dag én.

– Dette er en reform som aldri har ført logikk med seg. Kartet ble tegnet først, og det ble ikke sagt noen ting om hvilke oppgaver som skal løses.

Les også: Frykter Viken skal utvanne det østfoldske

– Skylder på Sp

Etter mandagens dialogmøte mellom kommunalminister Monica Mæland og fylkesrådslederen i Troms – som Finnmarks fylkesordfører boikottet – har begeret rent over for Lauvås.

– Jeg syns det er betenkelig at hun ikke er i stand til å gjennomføre det stortingsflertallet har vedtatt to ganger. Det virker som hun ikke tør, og skylder på at Senterpartiet fremmer et nytt forslag.

– Jeg frykter ikke at Finnmark skal vinne fram, og at regionreformen skal klappe sammen – jeg ser fram til det, fastslår han.

Også fylkesordfører i Østfold Ole Haabeth (Ap) mener reformen er i ferd med å spore av.

– Jeg opplever at statsråden nærmest har kastet kortene og spilt ballen tilbake til Stortinget, og det skaper en usikkerhet, sier Haabeth.

Fylkesordfører Ole Haabeth.

UTÅLMODIG: Fylkesordfører i Østfold, Ole Haabeth (Ap).

Forventer avklaring

Om kun et drøyt år skal fylkessammenslåingene etter planen gjennomføres. Tiden begynner å bli ekstremt knapp med tanke på å lande en løsning, mener fylkesordføreren.

– Vi må jobbe videre ut fra det stortingsvedtaket som foreligger, men vi forventer at våre nasjonale politikere snarest avklarer hva de egentlig vil med reformen.

– Ekspertutvalget har kommet med sine klare anbefalinger, og det er ingen forståelse i befolkningen for å slå sammen uten at det tilføres nye oppgaver. Denne prosessen er på overtid allerede, og hvis ikke det snart blir klarhet i dette, er det bare å glemme hele sammenslåingen, mener Haabeth.

Innen 15. oktober skal regjeringen legge fram sitt forslag til hvilke oppgaver som skal overføres fra staten til fylkene.

Les også: Økende Frp-skepsis mot Viken

Legger press på KrF

Det er KrF som på mange måter sitter med nøkkelen til om regionreformen skal briste eller bære, og partiets nestleder uttalte mandag til NRK at de er åpne for å revurdere regionreformen dersom regjeringen ikke leverer på ideen om å få oppgaver og tjenester nærmere folk.

– Jeg håper KrF stikker fingeren i jorda og innser at regionreformen ikke er en god idé slik den framstår nå, sier Stein Erik Lauvås.

– Jeg misunner ikke KrF det presset de har på seg. Sammen med Venstre fikk de gjennomslag for sin regionmodell på de fleste områder, og det gjør det nok vanskeligere å snu så sent i prosessen, kontrer stortingsrepresentant Tage Pettersen (H).

Han kommer samtidig med et lite stikk til Arbeiderpartiet.

– Kommunalministeren har ikke virkemidler å bruke for å tvinge dette gjennom. Det er også verdt å merke seg stor forskjell på tilnærmingen internt i Ap, med Støre som støtter Finnmark og åpenlyst trosser et stortingsvedtak, mens fylkesordføreren i Trøndelag mener vedtaket må aksepteres.

TROR PÅ LØSNING: Stortingsrepresentant Tage Pettersen (H).

TROR PÅ LØSNING: Stortingsrepresentant Tage Pettersen (H).

– Tre muligheter

På tross av bråket rundt Troms og Finnmark, føler Pettersen seg relativt trygg på at sammenslåingene vil gå sin gang.

– Slik jeg ser det er det nå tre mulige utfall; det ene at hele reformen ryker, det andre at man går bort fra generaliseringsprinsippet og Finnmark i praksis blir et b-fylke, og det tredje at reformen lykkes.

– Jeg tror Stortinget sier for tredje gang at det er slik det må bli, men det er ikke noe som holder meg våken om nettene. Det kjedelige er alle de som har brukt mye tid og ressurser på godt arbeid i de andre regionene, og som plutselig må legge alt dette i en skuff. Selve oppgaveleveransene er ikke en stor utfordring, men om det skal gå mest mulig penger til å levere tjenester kan vi ikke fortsette å skru klokka tilbake, mener Pettersen.

Mer fra Dagsavisen