Skoleklasser fra hver kommune der rittet Ladies Tour of Norway kjører igjennom (Fredrikstad, Rakkestad, Halden, Eidsberg, Askim og Sarpsborg) deltok på sykkeldagen.

Vil fostre opp sykkelglade barn

230 barn fikk testet sykkelferdighetene sine på Inspiria onsdag. – Vi synes det er viktig å aktivisere hele regionen, sier lederen av Ladies Tour of Norway.

12 klasser fra seks forskjellige skoler i Østfold deltok på Barnas sykleglededag på Inspiria science center i Sarpsborg. Elevene fikk blant annet muligheten til å gjennomføre en sykkelquiz og hinderløype.

Som navnet tilsier var et av målene med arrangementet å spre sykkelglede.

– Vi trenger flere som sykler. Det er godt for både helse og sinn. Vi ser på ungene her at de elsker fysisk aktivitet, forteller Geir Endregard, Inspirias administrerende direktør.

Fornøyde elever

En av elevene som deltok var 11 år gamle Amandus Strand fra Berg skole i Halden. Han forteller at han startet å sykle med støttehjul allerede som ettåring. I en alder av åtte startet han på terrengsykling. Han hadde med andre ord god kontroll på hinderløypa i går.

– Det er viktig at de som ikke er så gode lærer hvordan man sykler, sier han.

– Hvorfor det?

– Fordi man må være forsiktig. Man kan dø i trafikken, svarer den unge eleven.

Anlegg til flere millioner

Elevene benyttet seg blant annet av det nye trafikksikkerhetsanlegget og landets første elsykkelbane, som ligger rett ved siden av Inspiria-senteret.

– Sikkerhetsanlegget brukes omtrent hver dag. Det er åpent døgnet rundt og koster ingenting, så det kommer privatpersoner hit og øver også. Det har blitt veldig populært, sier Endregard.

Anlegget koster flere millioner kroner og kom på plass takket være hjelp fra Østfold fylkeskommune.

– Det var det verdt. Det er et perfekt eksempel på et privat og offentlig samarbeid, sier Jostein Haug, samferdselssjef i fylkeskommunen.

Olav Moe (KrF), leder av fylkeskommunens samferdselskomité, er glad for at trafikksikkerhetsanlegget blir tatt godt i bruk.

– Et anlegg som dette er en ideell læringsarena for sykkel, mener han.

LES OGSÅ: Nasjonal sykkelkonferanse til Sarpsborg

Mange stillesittende barn

Sykleglededagen var et samarbeid med Ladies Tour of Norway, som blant annet stilte med instruktører.

– Vi synes det er viktig å aktivisere hele regionen. Altfor mange unge er for stillesittende i dag, sier rittdirektør Roy Moberg.

Han håper tiltak som dette er med på å gjøre barn mer glade i fysisk aktivitet.

– Er du glad i å være i fysisk aktivitet, tar du også bedre vare på kroppen, sier han.

Blir tryggere i trafikken

Terrengsyklist og VM-sølvvinner Ingrid Bøe Jacobsen var blant dagens instruktører. Hun synes det var kjempemorsomt å veilede elevene gjennom hinderløypa.

– Dette er med på å gjøre barna tryggere på sykkelen og i trafikken. De lærer de grunnleggende ferdighetene og får en god mestringsfølelse, sier hun.

Haldenseren er imponert over anlegget som har kommet på plass i Sarpsborg.

– Dette anlegget er så kult. Jeg måtte teste det ut selv også, smiler hun.

LES OGSÅ: Tour of Norway-arrangøren skryter av Østfold-publikummet: – Ikke tilfeldig at vi kommer tilbake hit