Uvanlig mange bruddpasienter ved Sykehuset Østfold

Har satt inn ekstra operasjonsteam for å håndtere mengden typiske sommerskader så langt i år. – Sesongen er også lenger enn normalt, sier klinikksjefen.

– Det har vært noen utfordringer knyttet til både større og mindre bruddskader. Vi har opplevd en kraftig økning i pågangen fra pasienter, og dermed også en økt operasjonsaktivitet, sier klinikksjef Tore Krogstad ved klinikk for kirurgi ved Sykehuset Østfold.

Hvert år opplever de et ekstra trykk ved ortopedisk avdeling, men i år har det altså vært større pågang enn normalt – noe som med stor sannsynlighet kan tilskrives at den norske sommeren heller ikke har vært helt som den pleier.

– Vanligvis er det en periode med mange typiske sommerskader mellom mai og Sankthans, men i år har sesongen strukket seg gjennom juli.

Les også: Lar mor og barn ligge (+)

Bading og båtliv

– Vi merker det godt, og har også sett oss nødt til å sette inn ekstra operasjonsteam flere ganger i løpet av sommeren. Det har heldigvis roet seg litt i løpet av den siste uka. forteller Krogstad.

De eksakte tallene er ikke klare før sommeren offisielt er over, men klinikksjefen er likevel ikke i tvil om at antallet skadetilfeller som krever øyeblikkelig hjelp er på et uvanlig høyt nivå.

– Dette henger mye sammen med at folk bedriver mer utendørsaktiviteter – bading, båtliv og hopping på trampoline, for eksempel – og at de rett og slett er mer i farta enn ellers i året.

– Det mest vanlige er ankelskader og brudd i armer, håndledd og kragebein. Spesielt de mindre skadene som håndleddsbrudd har vi hatt mye mer av enn ved en vanlig sommer, mens beinbrudd og andre større og mer alvorlige skader kun ligger litt over normalen, utdyper Krogstad.

Les også: Ny sykehusdirektør : – Vet vi vil få plassproblemer

Ventetid

De mange skadene har også ført til at pasientene må smøre seg med litt ekstra tålmodighet før de har fått nødvendig behandling.

– Det har vært økt ventetid for operasjon på de mindre skadene, men i og med at vi har satt inn de ekstra operasjonsteamene er vi i ferd med å komme à jour igjen, forsikrer Krogstad.

Og det er ikke bare i sommermånedene sykehuset har merket økt pågang av personer som trenger operasjon og gipsing av brekte bein og armer.

– Det er to høysesonger for bruddskader i løpet av året – rundt juletider når glatta kommer, og i starten av sommeren. I år hadde vi også mange bruddskader hele veien fra desember til mars, så begge høysesongene har vart lenger enn vi er vant til, fastslår klinikksjefen.