Annonse
YNGST: Freddy André Øvstegård (22, SV) er en av to stortingsrepresentanter under 30 år på den nye Østfold-benken.

– Trenger yngre stemmer på Østfold-benken

Freddy André Øvstegård (22) og Elise Bjørnebekk-Waagen (27) fra Sarspborg håper deres ungdommelige drivkraft kan bidra til å løfte viktige Østfold-saker på Stortinget de neste fire årene.

Annonse
Sarpsborg24

– Jeg er veldig glad for å ha med meg Elise som ung stortingsrepresentant fra Østfold, og jeg tror det trengs yngre stemmer på Østfold-benken. De har vært litt for stille og snille de siste årene, sier Freddy André Øvstegård fra SV.

22-åringen kommer inn på Stortinget på utjevningsmandatet som de siste tre periodene har blitt holdt av KrF og Line Henriette Hjemdal, og ser frem til å ta fatt på oppgaven.

Ser fram til samarbeid

– Jeg kommer inn med en erfaring av hvordan det er å være en vanlig norsk ungdom. Jeg er vokst opp i et typisk arbeiderklassehjem og er den første i familien som har tatt høyere utdanning. Så tar jeg selvfølgelig med meg erfaringen fra de sju-åtte årene jeg har vært med i ungdomspolitikken gjennom Sosialistisk Ungdom, sier Øvstegård.

Han er en av to nye stortingsrepresentanter under 30 år på den nye Østfold-benken, begge to fra Sarpsborg. Den andre er 27 år gamle Elise Bjørnebekk-Waagen som skal representere Arbeiderpartiet på Løvebakken de neste fire årene.

– Det er veldig kult at vi er to unge fra Sarspborg som har fått plass på Stortinget, og jeg gleder meg veldig til å samarbeide med Freddy om mange saker. Han er en dyktig politiker som helt sikkert kommer til å gjøre seg bemerket, sier Bjørnebekk-Waagen.

– Positiv energi

Også hun håper at friskt blod skal få fart på en Østfold-benk som til tider har blitt kritisert for å være lite synlige.

– Det er vanskelig for meg å evaluere den tidligere innsatsen halvveis fra innsiden og halvveis fra utsiden, det er mange dyktige og engasjerte politikere som har representert Østfold også tidligere. Men jeg håper selvfølgelig at vi kan bidra med ny, positiv energi og ung drivkraft, og at vi sammen kan sørge for at hjemfylket blir hørt nasjonalt, sier Bjørnebekk-Waagen.

Hun legger ikke skjul på at det svake valgresultatet for Ap legger en viss demper på gleden over at hun selv har fått stortingsplass.

– Vi hadde selvfølgelig håpet at det skulle holde til et regjeringsskifte og jeg skulle gjerne ha sittet i posisjon i stedet for opposisjon. Når det er sagt så er det mange saker vi bør kunne samarbeide godt om som samla Østfold-benk, og jeg kommer i alle fall til å være den største pådriveren for å løfte Østfold-saker, sier 27-åringen.

Kommuneøkonomi og barnefattigdom

Bjørnebekk-Waagen syns det er vanskelig å velge ut en spesifikk hjertesak, men ønsker å sette kommuneøkonomi høyt på dagsorden.

– Det er jo Stortinget som legger rammene, og da må man sørge for at det er god nok økonomi ute i kommunene til å sikre mange nok og gode nok sykehjemsplasser, og flere lærere og helsesøstre i skolen. I tillegg er det viktig med gode rammevilår for næringslivet, vi så jo hva som skjedde på Rygge da deres rammevilkår ble brått endret. Så det er viktig med en forutsigbarhet for å trygge arbeidsplassene i fylket.

For Øvstegård er det kampen mot barnefattigdom som blir den viktigste for han personlig når han tar plass i stortingssalen.

– Bare i Østfold er det 7.700 barn som lever i familier med vedvarende lavinntekt, som det så fint heter. Det er den nest høyeste andelen i landet, og på landsbasis er det nesten 100.000 barn som vokser opp i fattigdom. Det er noe jeg kommer til å bruke mest mulig av tiden min på å gjøre noe med, sier 22-åringen.

Annonse