DETEKTIVER: Isabella Witnes (6, til venstre) fra Sarpsborg og Helene Liborg Basma (8) prøvde seg som kriminaletterforskere på Inspiria Science Center.

Realfagsglede på vitensenterets detektivkontor

Barna får utfolde seg med vitneavhør, fantomtegninger og fingeravtrykk på Inspiria Science Center i påska – som de reneste detektiver.

– Nå løser jeg kodeskrift, det er sånn hemmelig skrift som jeg skal forstå. Jeg skjønte den før mormor, forteller sarpingen Isabella Witnes (6) stolt, mens hun viser og forklarer avisas utskremte hvordan punkter og bokstaver blir til andre bokstaver ... ja, noe sånt, og det er visst flere enn mormor som ikke henger helt med i svingene, må jentungen skuffet bite i seg.

Kompetanseheving

Før hun avla detektivkontoret for 5- til 12-åringer på vitensenteret et besøk tirsdag, har hun gitt seg i kast med en mystisk juniorkrim på sengekanten med mamma i anledning påska. Det har pirret nysgjerrigheten såpass at hun måtte gjøre seg selv bedre rustet til å løse gåtene. For du skjønner:

– Det er detektiver i boka også. Og de gikk til politiet med noe de fant, forteller Isabella ivrig om serien «Detektivbyrå nr. 2», ført i pennen av den anerkjente krimforfatteren og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst.

Ved siden av Isabella har Helene Liborg Basma (8) kommet hele veien fra Risør for å ta del i etterforskningen. Selv har hun erfaring med å løse krimgåter på melkekartongen.

– Nå driver jeg med vitneavhør og finner ut hvem som er mistenkt, forteller Helene.

Realfagsglede

Vitensenterets detektivkontor, kalt Miss Tenkelig Detektivskole, er så vel som et påskestunt også et ledd i deres arbeid for å øke interessen for realfag blant barn og unge. Krimgåter og detektivarbeid går rett inn i Inspirias primæroppgave, ifølge sjefsdetektiv Dennis Lund.

– Vi ønsker jo at folk skal synes realfag og vitenskap er moro, så vi legger opp til å skape realfagsglede i alt vi gjør. Og påskekrimmen har slått an, den, altså – blant både små og store. Vi ser at dette også er noe foreldrene lett engasjerer seg i, forteller han.

Som på åstedet

Miss Tenkelig Detektivskole har vært godt besøkt så langt. Bare tirsdag var over 60 unger innom her. Og til glede for dem som ikke har prøvd, skal kontoret holde åpent hele påska.

Inspiria lokker på følgende vis, dem som ikke er opptatt med å stå eller gå på ski:

«I påskeferien tar vi fram hansker, forstørrelsesglass og sperrebånd for å løse årets krimgåte! Se etter fingeravtrykk og skjulte spor, knekk koder og hemmelige beskjeder og ikke minst avslør hvem som står bak årets ugjerning!»

– Vi har fått bare gode tilbakemeldinger fra dem som har vært her, legger sjefsdetektiven til.

DET SKJER på Inspiria

Foruten detektivarbeid, finnes det et variert tilbud til barn som er hjemme i påska ved Inspiria Science Center på Grålum.

* Lag kunstverk ved hjelp av Drodlebot.
* Lag kule oppfinnelser med elektroniske LittleBits i Makeriet.
* Få med deg scienceshowet og påskequizen.
* Utforsk verdensrommet i Planetariet.
* Prøv astronautsimulatoren Gyro Xtreme.
* Eller ta deg en morsom sykkeltur i aktivitetsparken utenfor, hvor det også er utlån av sykler.