Annonse
Hans Ivar Nordstrøm, for anledningen viking, er en av dem som er med på arrangere Olavsfestivalen i Sarpsborg.

På tokt i Norge

Folk kommer langveisfra for å kunne leve som vikinger i Sarpsborg.

Annonse
Sarpsborg24

Tradisjonen tro er det duket for Olavsdagene i Landeparken, som gikk av stabelen fredag. En haug med vikinger har flyttet inn i parken, og skal denne helgen leve livet sitt på skikkelig viking-vis.

Én av dem som er med å organisere det hele er Hans Ivar Nordstrøm. Selv er han fra Sarpsborg, og har vært engasjert som viking her i byen i 20 år.

Europeiske vikinger

For Nordstrøm, og også de fleste vikingene som er til stede, er dette en hobby. Mange bruker ferien sin på å reise rundt på markeder rundt om i landet. Vikingene kommer fra mange europeiske land som Norge, Sverige, Danmark, Polen, Tyskland, Nederland og Frankrike.

– Det er viktig for oss å få fram at vikingene ikke bare plyndret og voldtok, slik det ofte blir fremstilt. Bak den tradisjonelle mytevikingen ligger en flott kultur og et velfungerende samfunn. Ellers ville vikingene aldri klart å produsere så mye som det de gjør, forteller Nordstrøm.

Videre forteller han at det krever mye ressurser og hender for å få til et så stort arrangement.

– Her på vikingmarkedet viser vi hvordan det så ut i et skikkelig vikingsamfunn. Det arbeides på mange ulike plan, og det gleder vi oss til å vise hvordan vi gjør, fortsetter han.

Fra treskjæring til baking

Nordstrøm forteller at de på best mulig måte skal gjøre de fleste aktivitetene som tilbys gratis for barna.

– Det er artig at barna skal kunne utfolde seg og prøve seg på best mulig måte, og vi ønsker derfor å ha så mange gratisaktiviteter for barna som mulig, forteller han.

De fleste som arbeider på vikingleiren gjør det kun for gleden. Det arrangeres en rekke aktiviteter basert på gamle vikingtradisjoner.

– Det er mange her som jobber med håndverk. De syr klær slik de så ut i vikingtiden, driver med treskjæring, plantefarging og selger lær og leker. Vi har en sverdsmie her, keramikere, runerister, lærmaker og mye mer. På torvet vil det være underholdning og musikk. Det vil bli arrangert matlaging, keramikkaktiviteter, brødbaking for barna, med mer. Man kan også bli med på tokt med skipet Visund til Olavs by. Det kommer til å bli en strålende helg, sier Nordstrøm.

Vil ta vare på tradisjonene

Én av familiene som er til stede, er familien Ringsrud. De er fra Sarpsborg, og er inspirert av gamle vikingtradisjoner. Denne sommeren skal de være med rundt på forskjellige markeder rundt om i landet, for å gjøre det de elsker.

– Vi er veldig glad i historieformidling. I tillegg er Sarpsborg opprinnelig en vikingby, og derfor er det gøy å ta vare på tradisjonene, forteller mammaen i familien, Cecilie Ringsrud.

Familien er engasjert i håndverk, som nålbinding, hornarbeid, farging av garn, pilfletting og mer.

– Vi bruker en del av ferien vår her. Det er artig fordi vi blir en stor gjeng og møter spennende folk fra flere steder i Europa. Vi lærer av hverandre, og blir en stor, sosial gruppe, avslutter moren.

Annonse