Annonse
To av ni: Elise Bjørnebekk-Waagen (Ap) og Ingjerd Schou (H) opplever ingen vanskeligheter med å være i kjønnsmessig mindretall på Østfoldbenken.

Østfoldbenkens eneste kvinner står sammen på tvers av partiene

De politiske motpolene Ingjerd Schou (62) og Elise Bjørnebekk-Waagen (27) utgjør den kvinnelige delen av Østfoldbenken.

Annonse
Sarpsborg24

De trår i haller hvis historiske sti er tråkket opp av menn. På veggene henger det malerier og bilder av menn – og blant kollegene er det prosentvis flere menn. På Østfoldbenken er nemlig kun to av de ni stortingsrepresentantene kvinner.

– Jeg er veldig glad for at vi i alle fall er to, sier Schou (H). Hun har sittet som stortingsrepresentant siden 2001.

– Skal man vinne valg, må man vinne kvinnene også, slår hun fast.

Fordeling i komiteer

For Elise Bjørnebekk-Waagen (Ap) er det første gang hun representerer fylket sitt i nasjonalforsamlingen.

– Som en ung dame med baby hjemme, opplever jeg at det er stor takhøyde her, og det er rom for at vi alle er på forskjellige steder i livet, sier hun.

Samtalen som løper mellom de to stortingspolitikerne og journalisten før intervjuet starter ordentlig, dreier seg ironisk nok om barn, barnehager og strikking – ting kvinner tradisjonelt sett har vært opptatt av. Men Ingjerd Schou mener bestemt at det ikke er synlige spor etter de tradisjonelle kjønnsrollene i dagens stortingsstruktur.

– Det er ikke slik at kvinner automatisk trekker til helse- og sosialkomiteen. Vi har dyktige kvinnelige politikere innen samferdsel, næring og forsvar også, eksemplifiserer hun.

Må være «på»

Ser man mot Storbritannia, vil man oppleve en ganske annen tone og stemning i parlamentet enn hva det er her i Norge.

– I den norske stortingssalen er alle like, alle har samme tilgang til talerstolen. Det går ordentlig for seg her, sier Høyre-veteranen.

Hun trekker også fram viktigheten av hele tiden å være «på». Være tilgjengelig for media, for organisasjoner, og ikke sitte og vente på at andre skal ta ordet eller ta seg av et problem.

– Å være sjenert er nok ikke en av kvalitetene man blir valgt for her, nei.

Hun forteller også at det var «vi jentene» som ville legge om litt og bli enda mer tilgjengelige for folk flest i Østfold.

Samarbeider godt

De to damene skryter av det tverrpolitiske samarbeidet på Østfoldbenken.

– Det er viktig å være åpen og lytte til de andre partiene. Møtene med Østfoldbenken er veldig hyggelige, og man kan like hverandre og ha respekt for hverandre selv om man er uenige, sier Ingjerd Schou.

Bjørnebekk-Waagen, som startet sin stortingspolitiske karriere forrige fredag, har så langt også opplevd en positiv tone blant kollegene.

– Det er flott at man kan diskutere så busta fyker, men samtidig ha en god tone.

På lokalt plan

Det er kun Frp, blant de representerte partiene fra Østfold, som ikke stilte med en mann og en kvinne på de to øverste plassene. Høyre tilstreber å fordele menn og kvinner på annenhver plass. Arbeiderpartiet har det bestemt.

– De andre partiene som er representert, utover Frp, er jo enmannsgrupper, så derfor blir jo fordelingen sånn her, sier Schou.

Annonse