Sarpsborg

Olavsfestivalen i fyr og flamme, men uten åpen ild

Det tørre været har ført til strenge brannreguleringer som røykeforbud og krav om brannslukningsapparat ved hver telt i Landeparken. Arrangørene lover likevel viking-moro for hele familien.

Bilde 1 av 5

– Vi har selvfølgelig kuttet ut alt som innebærer åpen flamme. Bål, stearinlys og fakler er strengt forbudt, forteller arrangementsansvarlig for Olavsfestivalen, Lars Erik Antonsen.

Denne helgen gjennomføres den sjette utgaven av vikingfestivalen i Landeparken ved Tunevannet i Sarpsborg, og i år har de sett seg nødt til å vie ekstra oppmerksomhet til brannsikkerhet, i samråd med brannvesenet.

– Det bor 400 vikinger inne på området, og det er opp mot 2.000 besøkende innom hver dag. Da kan det fort skje noe uansett, og det holder at det ligger et glasskår på bakken med den sola og tørka som er nå, før det antennes. Derfor har vi to egne vaktlag som skal holde utkikk etter brann og ting som kan være brannfarlige, noe vi aldri har hatt før.

Les også: Den ekstreme skogbrannfaren fortsetter

Røyking utkastelsesgrunn

Alle som bor i telt må ha brannslukningsapparat lett tilgjengelig på utsiden, og nytt av året er også et røykeforbud.

– Det blir en røykepost inne i parken, på stengrunn med sinkbøtter og vann tilgjengelig, men det er ikke lov å gå rundt og ta seg en sigarett. De som velger å ikke følge reglene blir pent bedt om å forlate området, fastslår festivalsjefen.

Alle forbudene til tross, håper han folk i alle aldre skal få en flott vikinghelg i Olavs by.

– Målet er å skape aktivitet og moro for hele familien. Vi har blant annet et eget vikingskip som publikum kan seile med, og det pleier å være et veldig populært tilbud, sier Antonsen.

Spartansk liv

I tillegg blir det både klatrepark, vandreteater og ulike vikingaktiviteter i samarbeid med jeger- og fiskerforeningen og det lokale vikinglaget Svalthr.

– Her blir det sang og musikk, krigere fra både Polen og Norge som skal utkjempe slag – og det blir egne aktiviteter for barna, som kan lage ting gratis i både keramikk og tekstil. Flammesluking og brødbaking har vi avlyst på grunn av bålforbudet, forteller «vikingene» Hans Ivar Nordstrøm og Pernille Sætherbakken.

Hver sommer reiser de land og strand rundt på ulike vikingmarkeder, og lever etter beste evne slik de gjorde i Olav den Helliges dager.

– Dette er tredje uka på veien for meg. Jeg har bodd i dette teltet hele tida, og til mandag skal jeg ta min første dusj på tre uker. Det har heldigvis vært så godt og varmt i vannet at det ikke er noe problem å holde seg ren likevel, humrer Nordstrøm.

Heldige Olav

Blant de faste gjestene på Olavsfestivalen er svenske Michael Svensson, Isabelle Falsen og Jimmie Falsen. Da Dagsavisen Østfold var innom Landeparken torsdag hadde de allerede rigget seg til for året.

– Vi besøker mange slike festivaler i både Sverige og Norge, men kommer alltid tilbake hit. Dette er en av favorittene, sier de tre samstemt.

Den kanskje største rosinen i pølsa under årets festival er den splitter nye forestillingen «Olav den Heldige og Ranes hemmelighet», til erstatning for musikalen som har gått sin seiersgang de siste fem årene.

– Dette er første del av en trilogi, og de neste tre årene skal vi følge Olav fra han blir født til slaget på Stiklestad, som de aller fleste vet hvordan endte, forteller Lars Erik Antonsen.

Forhåndssalget til stykket har vært såpass bra at det allerede er satt opp ekstraforestilling, og festivalsjefen håper det blir bra med folk også på resten av arrangementet.

– Men vi er væravhengige, det skal ikke være for varmt og ikke for kaldt. I fjor hadde vi rundt 6.000 besøkende, og om det blir 6.500-7.000 mennesker er vi strålende fornøyde, slutter han.

Mer fra Dagsavisen