Annonse
MARKERTE MOTSTAND: Sara Houge i Østfold SU og SV-leder Audun Lysbakken under SUs sommerleir på Utøya.

Markerte nazi-motstand på Utøya

Flere SU-ungdommer fra Østfold var på plass på historisk viktige Utøya da sosialistenes ungdomsorganisasjon viste avsky mot nazidemonstrasjonen som pågikk i Kristiansand i helgen.

Annonse
Sarpsborg24

Den nordiske motstandsbevegelsen holdt seg borte fra Fredrikstad slik de fikk påbud om fra politiet, men troppet i stedet opp i Kristiansand med marsjerende nazister under parolen «Knus homolobbyen» helgen som var.

Viste sin avsky

Samtidig var Sosialistisk Ungdom (SU) samlet på leirstedet på Utøya, hvor politikerspirene valgte å holde en såkalt punktdemonstrasjon mot det som foregikk på Sørlandet. Mange av deltakerne kom fra Østfold SU.

– Da politiet ga tillatelse til demonstrasjonen i Fredrikstad den 29. juli tidligere i år, ble vi i Østfold SU utrolig skuffet. Senere ble heldigvis tillatelsen trukket tilbake. Denne uka har noen av Østfold SUs medlemmer vært på SUs sommerleir på Utøya, hvor vi holdt en punktmarkering for å vise avsky mot Den nordiske motstandsbevegelsen og den nazistiske demonstrasjonen de i stedet holdt i Kristiansand, opplyser Østfold SU i en pressemelding.

– Heier på Østfold

SV-leder Audun Lysbakken deltok også i motstandsmarkeringen, og benyttet anledningen til å rose østfoldinger flest og egen ungdomsorganisasjon for å vise avsky mot holdningene Den nordiske motstandsbevegelsen står for.

– Jeg syntes det er utrolig bra at dere i Østfold viser motstand mot hatet nazistene står for. Jeg heier på alle i Østfold, som har vist at nazister ikke har noe å hente i fylket, sa Lysbakken.

– Ekstrem ideologi

Fylkesleder Sara Houge i SU understreket ungdomsorganisasjonens standpunkt foran leirdeltakerne på Utøya.

– Vi i Østfold og SU for øvrig tar avstand fra den ekstreme ideologien Den nordiske motstandsbevegelsen står for. Det er trist å se i 2017 – mer enn 70 år etter 2. verdenskrig. Det er fælt å vite at det er noen som kan gå rundt og spre så mye hat, for vi kan ikke la hatet vinne. Kjærlighet er humanitært. Ingen nazister i våre gater. Nei til nazisme, frontet Houge.

I Kristiansand valgte enkelte privatpersoner å vise sin motstand mot nazistenes budskap. Der har politiet i etterkant fått hard medfart av kristiansandere og ulike debattanter for å fjerne motdemonstrantene framfor nazistene da det oppsto spenninger mellom partene.

Annonse