Annonse
FOTBALLGAL: Kristian Prestegaard Mathisen (9) fra Sarpsborg er en av 33 barn ffra hele Norge som skal spille Drømmekampen mot to eliteseriespillere på Vålerengas nye stadion i oktober. Han er plukket ut for sin iver – nesten daglig tilbringer han flere timer i den lokale ballbingen på Navestad.

Kristian (9) klar for Drømmekampen

Flere timer i ballbingen daglig har gitt Kristian Prestegaard Mathisen plass på barnas lag i tv-sendte Drømmekampen. Nå håper driblefanten på en fullsatt Vålerenga Stadion når 33 unger skal overliste to eliteseriespillere.

Annonse
Sarpsborg24

 

9-åringens interesse for fotball er altoppslukende. Det kommer til syne i ballbingen på Navestad – og ikke minst når vi leder ham inn på temaet Sarpsborg 08 og rivaliseringen med FFK i nabobyen.

– Sarpsborg 08 er selvfølgelig laget mitt. Jeg tror ikke de tar gullet i år, men det kan jo fortsatt bli sølv.

– Du holder ikke med FFK, da? erter vi, og får kontant svar:

– Nei! Det er et banneord i Sarpsborg, det. F-ordet kaller vi dem, rister Kristian tydelig oppgitt på hodet, mens han veloppdragen trekker grensa ved ikke å uttale F-ordet helt ut.

Pappa gikk til Ullevaal

Drakta han bærer til dette intervjuet reiser heller ingen tvil om at det er de blå som har kapret den unge Navestad-guttens fotballhjerte. Her er det Sarpsborg 08 for alle pengene, også når både mamma og pappa er med ham på eliteseriekamper.

Det er åpenbart at den fotballgale guttungen har noen å slekte på: Faren hans inngikk i 2015 et veddemål på jobben om at han skulle gå fra Sarpsborg til Ullevaal hvis Sarpsborg 08 nådde cupfinalen det året. Og som sagt, så gjort.

Overrasket av helten

Inntil nylig var landslagsspiller Anders Trondsen, før han forlot Sarpsborg til fordel for Rosenborg, Kristians soleklare forbilde. Det fikk Kristian – til sin store forbauselse – anledning til å fortelle midtbanespilleren selv, da Trondsen brått dukket opp og heiet på Kristian og kameratene i Kristians «andre hjem» – den nevnte ballbingen hvor en stjerne kanskje skal fostres med tid og stunder.

Trondsen hadde med seg en gullbillett – beviset på at Kristian er en av 33 ivrige fotballunger fra hele landet som i oktober skal få sine fortjente minutter i rampelyset. I Eurosport-sendte Drømmekampen skal de 33 barna bryne seg på to elitseriespillere. De unge fotballspillerne er plukket ut etter en åpen påmelding, og TV-laget samler barn som av ulike årsaker trenger en oppmuntring eller bare er så ivrige med fotball, som Kristian, at entusiasmen deres har kvalifisert dem for laget.

– Jeg ble helt forskrekket da Trondsen kom og fortalte at jeg er med på Drømmekampen, forteller Kristian, som er et eneste stort glis når han viser oss videoen Eurosport har laget fra seansen.

I videoen, som du kan se øverst i denne saken, bygger spenningen seg opp mens Trondsen sniker seg innpå Kristian og vennene i full sving med lærkula i ballbingen.

– Herlig, Kristian, påkaller Trondsen Kristians oppmerksomhet med, før guttungen småforlegen tusler mot fotballprofilen.

– Oi, der kommer han – hva skjer nå, tenkte jeg, forteller Kristian i videoen, som avsluttes med at de to konkurrerer om å treffe tverrliggeren. Ingen av dem nådde helt opp, men 9-åringen var nærmest og ble belønnet med å få skyte «sviræv» på landslagsspilleren – med hell!

– Nå er ikke Trondsen favoritten lenger, etter at han gikk til Rosenborg. Nå må det bli Krepin Diatta, tenker jeg, slår Kristian fast overfor Dagsavisen Østfold.

– Barna er heltene

15. oktober er satt av til den helt spesielle kampen, som produksjonsselskapet Nordic Screens, Discovery og Eliteserien står bak. De 33 barna skal i ilden i forbindelse med Vålerengas hjemmekamp mot Aalesund, men arrangøren avventer endelig bekreftelse til 10. september på når det nye stadionanlegget skal åpnes. Avgjørelsen om hvilke to eliteseriespillere barna skal få bryne seg på, tas nærmere kampdatoen, av hensyn til blant annet kampprogram og skadesituasjoner.

– Denne dagen er det barna som er fotballheltene. Felles for alle de utplukkede er hvor mye fotball betyr for dem. Konseptet 33 mot to er inspirert av Barcelona og Real Madrid, som har gjort lignende før, forteller innholdsprodusent Emma Thorén i Nordic Screens.

Kristian fra Sarpsborg er altså en av de 18 heldige som har fått gullbillett til nå, og fotballidenskapen hans er det ingen tvil om. Kristian definerer seg selv som «venstre midt», og forteller Dagsavisen at han elsker å spille fotball.

– Det er bare sjukt gøy! Drible, skåre mål, spille pasninger. Jeg liker at det er en lagsport, forteller han, og tar gjerne sikte på å gå i supertalentet Martin Ødegaards fotspor til en av toppklubbene – med Tottenhams målgarantist Harry Kane som sitt store forbilde.

– Jeg håper det blir fullt på tribunen når vi skal spille Drømmekampen, og at alle jubler og heier på oss barna.

– Hvem vinner, da?

– Det må bli barna. Vi er jo 33 mot to!

Annonse