Sarpsborg

– Kan det være så nøye, da?

En veistump på 400–500 meter slynger seg mellom Vestengveien og Industriveien i Sarpsborg. Parallelt med Vestengveien dundrer toget forbi, men togstøyen er ikke spesielt sjenerende for flertallet av beboerne i det som er Einar Grimms vei.

Bilde 1 av 3

Av Paul Norberg, tidligere redaktør i Moss Dagblad

Jeg traff noen av beboerne i Einar Grimms vei, og spurte om de visste hvem som var opphavet til veinavnet. Men det hadde de aldri tenkt over. De bodde i gata. Var tilfreds med tilværelsen, og hadde en adresse, som tilfeldigvis var knyttet til en mann med navnet Einar Grimm (bildet).

Einar Grimm (1872-1950), kallskapellan i Kristiansand 1908-1917.

En av beboerne svarte ganske greit: Kan det være så nøye hvem denne Einar Grimm var, da? Det er sikkert svært mange som deler hennes oppfatning. På en annen side; for alle som ønsker å kjenne litt til egen byhistorie, kan det være interessant å se litt nærmere på gatenavn. For de veiene som er knyttet opp til en bestemt person, sier sannsynligvis noe om vedkommendes innsats for byen.

Født i Fredrikstad

Hvem var Einar Grimm? Og hvilken tilknytning hadde han til Sarpsborg? Han var en avholdt sogneprest i Sarpsborg fra 1925 til 1942. Det skal jeg komme tilbake til. Men først må vi se på bakgrunnen hans, før han havnet i Sarpsborg.

Einar Grimm ble født i nabobyen, Fredrikstad 2. april 1872. Han utdannet seg til prest, og tok examen artium i 1890 og ble cand theol i 1896. I studietiden havnet han i Kristiania (Oslo), og etter endt utdannelse ble han først lærer ved Vestheim skole og Frogner skole i Kristiania. Ved folketellingen i 1900 er han oppført som cand.theol. og lærer, med Sorgenfrigata 10 som bostedsadresse. Sorgenfrigata ligger i området ved Majorstuen i hovedstaden.

Men teologer på 1800-tallet hadde en tendens til å farte rundt til ulike steder i landet, og Einar Grimm var ikke noe unntak. Etter først å ha utført sin lærergjerning i Kristiania, dro han mot det blide Sørland.

Først på Sørlandet

1903 ble Einar Grimm utnevnt til kateket i Farsund, og i 1908 ble han kallskapellan ved domkirken i Kristiansand. Ved folketellingen for Kristiansand i 1910 er han oppført på en adresse i kvadraturen, i sentrum av Kristiansand; Kirkegata 6. Her bodde han sammen med kona og to døtre. For i 1905 hadde han giftet seg i Skien med Emilie ("Emmy") Sofie Jahnsen. Hun var født i 1881, og ble hele 96 år gammel. I 1917 ble Einar Grimm utnevnt i sogneprest til Grimstad. Fra 1924 var han også prost i Vestre Nedenes i Aust Agder.

Etter hvert som Einar Grimm ble en mer erfaren prest, med stadig viktigere oppgaver, ble han til slutt stedbunden i Sarpsborg. Her ble han sogneprest i 1925, og han og kona bodde i Sarpsborg til 1942. Da avsluttet han sin yrkeskarriere. Fra 1936 til 1942 var han også prost i Vestre Borgesyssel prosti. Han ble karakterisert som en omgjengelig og avholdt prest av den gamle embetsmannstypen.

Oversatte bøker fra latin

Einar Grimm var svært litterært interessert, og var spesielt opptatt av gresk og latinsk litteratur. En av hans favorittforfattere var den nederlandske teologen Erasmus (bildet) fra Rotterdam (1456-1536). Hans egentlige navn var Desiderius Erasmus Roterodamus.

Erasmus av Rotterdam. Malt av Hans Holbein i 1525.

Einar Grimm oversatte Erasmus' "Colloquia familiaria" til norsk. Men oversettelsen, som har en norske tittelen "Fortrolige samtaler", ble ikke utgitt før lenge etter hans død, faktisk så sent som i 1983. Den oversatte teksten ble da språklig bearbeidet av datteren, førsteamanuensis i gresk filosofi, Laura Grimm (1909-2006), som også skrev forordet. Her skriver hun: "Erasmus fra Rotterdam har plass i rekken av de store humorister".

Munkene var ikke evnukker

I Store Norske Leksikon beskrives "Colloquia familiaria" som en veiledning i det latinske omgangsspråk, men boka var i realiteten en kritikk av relikviedyrkelsen og klosterlivet. I leksikonet står det: "Han rettet skarpe angrep mot skolastisk teologi, mens han samtidig utviklet sine positive idealer: klassisk dannelse og tilbakevending til Det nye testamente og kirkefedrene, bort fra skolastikkens ufruktbare spissfindigheter og den vulgære fromhets overtro. Hans standpunkt kan karakteriseres som bibelhumanisme eller reformkatolisisme. Denne retning kommer til orde i hans skrift "Den sanne teologis metode" (1518). Han taler selv gjerne om den kristne filosofi".

Tekstene i den norske oversettelsen til Einar Grimm er lettleste, og flere steder kommer kritikken mot klosterlivet tydelig fram. Blant annet i kapittelet "Piken som ikke ville gifte seg". Her foregår det en samtale mellom 17-årige Katarina, som ønsker å gå i kloster, og hennes bror Eubulus. Etter at Katarina sier at hun ønsker å bevare sin jomfrudom ved å gå kloster, sier Eubulus at jomfrudommen til Katarina er langt sikrere ved å bo hos foreldrene, " ... enn hos disse tykke munkene, som alltid er stappfulle av mat. De er heller ikke evnukker, så vidt du vet det. De blir kalt "fedre", og ofte er de skyld i at dette navnet virkelig passer på dem".

Dette skrev Erasmus fra Rotterdam så tidlig som i 1519. Det er grunn til å tro at oversetteren, Einar Grimm, delte mye av synspunktene til Erasmus. Einar Grimm ble også kjent for å være den første i landet som begynte med barnegudstjenester.

Demonstrasjon mot nazistene

Einar Grimm gikk av som prest i 1942. Den tyske okkupasjonen tynget befolkningen, men folk hadde behov for å møtes. Her spilte kirken en viktig rolle. Avisa Sarpen skrev: "Folk som sjelden hadde satt sine bein i kirken, søkte nå inn under kirkehvelvingen. 30. mars 1942 fratrådte prost Einar Grimm sin stilling, og palmesøndag holdt han sin avskjedspreken i en overfylt kirke. Noen dager senere samlet mennesker seg til stor fest i Folkets Hus for å ta avskjed sin gamle prest. Og Villers ensemble spilte noen stemningsfulle, nasjonale melodier. Festen var en hyllest til en kjær, gammel prestemann, men like mye en nasjonal demonstrasjon og manifestasjon".

Einar Grimm døde i 1950, og er gravlagt i en familiegrav på Vestre gravlund i Oslo.

Kilder:
Wikipedia
Store Norske Leksikon

Mer fra Dagsavisen