Sarpsborg

Høyt oppe med beina på bakken

Til tross for flere nye millionavtaler med sponsorer og en solid budsjettøkning, lar ikke årets store overraskelse i eliteserien seg lokke til snarveier for å holde seg i toppen av norsk fotball.

Bilde 1 av 2

– Vi startet med å si at vi skulle være blant topp 20 i Norge. Senere justerte vi det til topp 10, og før denne sesongen følte vi at vi hadde etablert oss såpass godt at vi sa vi skulle være en medaljekandidat. Men at vi skulle spille cupfinale for andre gang på tre år og samtidig ta bronse i serien må jeg være så ærlig å si at jeg ikke hadde trodd, sier styreleder Cato Haug i Sarpsborg 08 om det eventyrlige året 2017.

Gjennombruddet

For bare ni år siden ble klubben stiftet, som et bysamarbeid for å stable på beina en ny toppklubb i Sarpsborg mange år etter forrige storhetstid.

– Nå er det en enorm fotballhistorie i Sarpsborg hvis man ser langt tilbake, men vi er en ny og relativt liten klubb i form av antall lag og omsetning, alle parametere tilsier det. Da betyr det så klart ekstra mye for oss å lykkes, og det betyr masse for motivasjonen til hele frivilligheten som er en viktig del av fundamentet i klubben, fortsetter Haug.

I 2015 nådde 08 helt til Ullevaal, og året etter var de med og kjempet om medalje i eliteserien til siste slutt. Likevel er det årets sesong som virkelig kan betegnes som det store gjennombruddet for de blåhvite, selv om cupfesten mot Lillestrøm endte med et nytt finaletap.

– Start har prøvd i 112 år, og har fortsatt ikke nådd cupfinalen. Det er ikke noen selvfølge å komme dit, og mange klubber opplever det kanskje bare én gang, minner styrelederen om.

Millionboost

Og suksessesongen 2017 har også fått en solid økonomisk betydning for sarpingene – det er nemlig mange millioner i forskjell på å ende som nummer tre framfor nummer seks i eliteserien. Det har også vekket et større engasjement blant det lokale næringslivet.

– Borregaard går inn og høyner avtalen sin med nesten 50 prosent, vi signerte Pretec tidligere denne uka som er helt nye og går inn med en millionavtale. Mange av de andre sponsorene har også økt sine bidrag med et betydelig antall prosent – som et resultat av at de føler det er morsomt å få være med på denne reisen.

– Vi la et budsjett i år på rundt 46 millioner kroner, og i 2018 øker vi til i alle fall over 60 millioner. Da begynner vi å krabbe opp mot nivået til en del av de andre klubbene i eliteserien. Vi vet jo at hvis man ligger med de laveste budsjettene over lang tid så klarer du sannsynligvis ikke å overleve i toppfotballen på sikt, sier Haug.

«Stein for stein»

Resepten på opptur i Sarpsborg har vært den gamle klisjeen om å bygge stein for stein, og etablere en tydelig klubbkultur som gjennomsyrer alt de gjør. Klubbens tre hovedområder er omdømme, økonomi og sport – i den prioriterte rekkefølgen – og det kommer det til å fortsette å være selv om inntektene går opp og ambisjonene blir høyere.

– Lønnspolicyen vår er akkurat den samme. Og så ser vi at vi er i et marked der du kan få mye mer betalt for å spille et annet sted enn hos oss, men vi har fått et omdømme der det å gå til Sarpsborg er ufarlig. Du får lov til å gå når du blir god nok, vi holder ikke på spillere for enhver pris. Vi skal selvfølgelig ha betalt, men det er ikke det som blir bremsen.

– Samtidig er vi veldig gode til å utvikle spillere, Kristoffer Zachariassen er et godt eksempel. Han ble hentet fra Nest Sotra i 2. divisjon og har vært en av våre beste i år. Men vi kommer ikke til å kjempe i toppen av norsk fotball bare ved å hente sånne – vi må finne balansen mellom å ha noen etablerte spillere, spennende wildcards som «Doff» og unge talenter som Jørgen Strand Larsen, Tobias Heintz og Krépin Diatta, sier Haug.

Ser fram til Europa

Han mener klubben fortsatt har mye å gå på, særlig når det gjelder å utvikle enda flere unge spillere.

– Nå kom akademiklassifiseringen, og vi scorer bra på alt og får tre stjerner av fem. Det er kjempebra, spesielt når man ser hvor få som får fire stjerner, og at mange av de store klubbene med lang historie får bare én eller to. Men vi kan bli enda bedre på å få opp flere av dem som kommer gjennom systemet vårt. I år har vi hatt mange lokale spillere, men ikke alle er unge og lovende lenger, fastslår styrelederen.

Neste år skal Sarpsborg 08 for første gang ut i Europa, og det betyr et nytt steg opp på utviklingsstigen for den unge klubben.

– Man ser at de andre norske lagene har prøvd seg flere ganger, og vi er heldige hvis ett av fire greier å komme seg til gruppespillet. Nå skal man gjennom fire runder også, så nåløyet har blitt enda trangere, men det er viktig erfaring.

– Langt bak de beste

E-cupspill betyr også strengere krav til stadionanlegget, og derfor jobbes det nå på spreng med å få på plass en ny tribune som vil øke publikumskapasiteten på stadion til 7.500

– Vi håper nå at både gode økonomiske resultater, og kanskje et spillersalg av Krépin etter hvert gir oss handlefrihet til å gjøre ferdig den siste kortsiden med tribune og fasiliteter for A-laget vårt, utviklingsavdelingen og resten av klubben med kontorer.

Haug mener også at andre norske klubber kan ha mye å lære av måten det har blitt jobbet på i Sarpsborg 08.

– Vi skal ikke være belærende, men alle som spør oss om vår historie får den. Veldig mange klubber løper fort hele tida for å skaffe akkurat de pengene de trenger for å ikke gå konkurs, det gjør ikke vi. Nå har vi en god økonomi, bra med egenkapital, og det gjør at vi også kan få litt ro til de andre tingene. Men de aller beste er stadig langt foran oss, avslutter Haug.

Mer fra Dagsavisen