Annonse
Espen Feilberg Jacobsen.

Hjemme fra verden

NAVN I NYHETENE: Espen Feilberg Jacobsen (62), har reist verden rundt med Sjømannskirken gjennom 24 år, og har nylig tiltrådt som sogneprest i Sarpsborg.

Annonse
Sarpsborg24

Hvordan er det å ha fått jobben som sogneprest i Sarpsborg?

– Jeg synes det er veldig hyggelig å komme tilbake til min hjemby, hvor jeg ikke har bodd siden 1974. Jeg har jo reist verden rundt med jobben i Sjømannskirken i 24 år, og har vært veldig mange andre steder enn i Sarpsborg.

Hvorfor ønsket du å komme tilbake nå?

– Det er litt familiære forhold som gjorde at det var lurt, jeg har fortsatt min gamle mor igjen her i Sarpsborg, og har datter og barnebarn på Jeløy i Moss.

Hvordan har det vært å reise så mye rundt i verden?

– Veldig spennende. Jeg har bodd utenlands i til sammen 16 år, og jeg har vært åtte år som utenlandssjef i Sjømannskirken. Jeg har møtt nordmenn i alle slags forhold i utlandet og sett veldig mye forskjellig, alt fra den grelleste fattigdom til den flotteste rikdom, og møtt mennesker i alle slags situasjoner.

Hvordan vil du bruke denne erfaringen i den nye jobben som sogneprest?

– Det viktigste er å lære av Sjømannskirkens måte å jobbe på. At man også forholder seg til folk på bortebane, og ikke bare inviterer dem til kirken, men møter folk i forskjellige sammenhenger også utenfor kirken. Dette med relasjonsbygging, og det å knytte kontakt utenfor den indre sirkelen, er noe jeg kommer til å legge vekt på.

Du er ikke redd for at du blir rastløs av å være på ett sted da?

– Det er fortsatt ferier og muligheter til å lufte meg hvis det skulle bli for påtrengende bare å være hjemme. Men desto mer jeg har reist og desto mer jeg har sett av verden, jo mer setter jeg pris på Norge og det vi har. Vi glemmer kanskje å tenke på hvor godt vi har det her, sånn i hverdagen.

Har du en opplevelse fra tiden i Sjømannskirken som står ekstra sterkt?

– Jeg hadde veldig mye å gjøre med oppfølgingsarbeidet av de nordmennene som var utsatt for tsunamien i Thailand. Jeg var der i flere omganger, og det å møte dem som var rammet av den, er noe av det sterkeste jeg har vært med på. Selv om det er mange enkeltmøter med mennesker som har vært viktige, var dette så massivt og voldsomt og tragisk at det er noe som har satt spor for alltid.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg blir veldig glad når Sarpsborg vinner.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Hva skal vi si da? Jo, jeg tror at jeg er veldig utålmodig.

Hvem var din barndomshelt?

– Dag Fornæss, skøyteløperen.

Hvilken bok setter du mest pris på?

– Jeg er nesten programforpliktet til å si Bibelen, men hvis du ser bort fra den så har jeg en bok med eventyr og legender fra Nord-Norge, som jeg har hatt mye glede av.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Urettferdighet.

Er det noe du angrer på?

– Masse. Jeg har vært veldig snar til å ta valg i livet, det har vært besluttsomt, men av og til har valgene vært litt vel impulsive.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Egil Drillo Olsen.

Annonse