Geir Tore Kopperud (50), leder for RSRK Skjeberg.

Hjelper deg til sjøs

Navn i nyhetene med Geir Tore Kopperud (50), leder for RSRK Skjeberg. Han og resten av Sjøredningskorpset i Østfold sørger for at du som båtfører skal føle deg trygg på vannet i sommer.

Sarpsborg24

Hva er det viktigste å ha med seg når du skal ut å kjøre båt?

– Redningsvest og sunn fornuft.

Hvilke ulykker opplever dere mest av?

– Heldigvis opplever vi ikke så store ulykker. Det meste er fremdriftsproblemer når det gjelder motor, drivstoff og gir. Gjerne alt som handler om å drive båten framover.

Hvor mange utrykninger har dere vanligvis på en uke?

– Det kan fort bli to til fire oppdrag per vakt, og vi er ute på befaring hver dag. For vår del så blir det kanskje pluss minus 15 befaringer på en uke.

Hva er dine anbefalinger når det gjelder båtsikkerhet?

– Båtsikkerhet omfatter mye. Det handler om å være oppmerksom på vær og vind med tanke på hva slags type båt man har. Det er viktig at man føler man har kontroll på båten: at den er i teknisk god stand når det gjelder drivstoff. Brann i båt er det verst tenkelige scenarioet å oppleve. Derfor er det viktig å ha alt av nødvendig sikkerhetsutstyr ombord. Kommunikasjon er viktig, slik at det er lett å få tak i noen dersom noe skulle skje. I tillegg er det viktig med et godt kartsystem, så en vet hvor på vannet en ferdes.

Hva er det som gjør at du år etter år jobber med dette frivillig?

– Man føler at man gjør en nyttig jobb. Også er det alltid hyggelig å møte båtfolket. Det er alltid god stemning på vannet. Følelsen av å gjøre noe som er nyttig er viktig for meg, og det er en veldig takknemlig jobb. Den blir godt mottatt, og folk setter stor pris på det du gjør.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er boken om Blaatur. Den handler om en jordomseiling, og de hadde en annen rute enn de fleste pleier å ta. Den hadde også en kul undertittel som jeg likte godt: «Frykt er midlertidig, men anger er for alltid».

Hva gjør deg lykkelig?

– Når jeg er sammen med noen jeg virkelig trives med. Da har jeg det bra.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg har egentlig ikke noen helt. Kanskje er det noen skuespillere jeg har sett opp til, men jeg kommer ikke på noen akkurat nå.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg burde bli flinkere til å si nei. Jeg blir fort engasjert, og vil mye. Jeg blir fort litt spist opp av meg selv.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Hvis jeg kan dele en Prosecco med gode venner, så er jeg fornøyd.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Ikke noe spesielt.

Er det noe du angrer på?

– Det er det helt sikkert.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Alex Rosén. Han er hysterisk morsom og seriøs, og en veldig ålreit type. Han er interessert i båt også, så det hadde vært kult.