Annonse
Helena og Anders Isebakke starter opp familiebedriften Løkkevika handel. Her var det handel allerede i 1924, men Halvard Naalum, Anders’ bestefar, var den siste som drev stedet i 1996. På tirsdag gjenåpnes dørene.

Gjenoppliver 93 år gammel butikk

Siden 1996 har lokalene til det som tidligere var Løkkevika Handel stått tomme. Nå får det et nytt liv.

Annonse
Sarpsborg24

Anders Isebakke, barnebarnet til daværende driver av handelen, starter nemlig opp butikken sammen med sin kone, Helena Isebakke.

Vil ivareta samfunnet

Tanken på å starte opp egen forretning i lokalene har lenge vært et tema hos det unge paret.

– Vi har vært nysgjerrige på huset som har stått tomt. Selv er jeg oppvokst i Løkkevika, og har en sterk tilknytning til stedet. Jeg føler dette lille samfunnet bør bli ivaretatt. Jeg har vært redd for at utenforstående skal kjøpe huset og for eksempel bygge leiligheter her. Derfor ville jeg ta ansvar for det selv, sier Anders.

Hans kone Helena har lenge følt at Løkkevika trenger et samlingspunkt der folk kan møtes å ta en prat.

– Jeg er åpen for å starte relasjoner, men jeg har følt at det ikke har vært noe sted å få det til her ute. Derfor synes jeg dette er veldig hyggelig, sier hun.

– Vi kaster oss ut i det

Både Helena og Anders har i utgangspunktet jobb og studier som må tas i betraktning. Helena studerer til å bli prest, og Anders jobber som akustiker.

– Dette er noe vi gjør på fritiden ved siden av. Vi kaller det et «pilotprosjekt», fordi dette er noe vi kaster oss ut i. Vi hadde planer om å starte opp neste år, men vi synes det var så kjedelig at det skulle stå tomt i år, så vi ombestemte oss, sier Helena.

De bruker de ressursene de har, og får hjelp av faren til Anders og broren til Helena, som er landskapsarkitekt, til å få det ferdig.

– Vi kaller dette på en måte for pop-up. Det blir en studie på hvordan vi kan bruke lokalet. Inntekten vi får inn vil gå til utvikling av butikken, så får vi se hvordan det utvikler seg etter hvert, forteller Helena videre.

Ferskt brød hver morgen

Løkkevika handel starter opp allerede på tirsdag, og skal kun være åpen i to uker denne sommeren – fra 11. til 22. juli. Hver morgen kommer det leveranse med ferske brød og boller fra «Brød og vann» i Halden. Selv er paret opptatt av å ta inn varer fra produsenter de selv liker, og produsenter som engasjerer seg i varene sine.

– Vi kommer til å åpne tidlig på morgenen, slik at folk har muligheter til å kjøpe ferske bakervarer. Vi skal også servere gårdsis fra Mysen og vanlig kokekaffe fra leverandøren Jacu i Ålesund, sier Helena.

Tidligere landhandel

Bjørn Egil Andersen har skrevet et brev om historien til butikken i Løkkevika. Den har vært et viktig sted for både fastboende og feriegjester i Bussevika, Løkkevika og Gressdal for mange år siden. Tidslinjen strekker seg helt tilbake til 1924, da Hans Granholm startet opp Landhandel i lokalet.

– Etter hans død var det hans kone Astrid som drev butikken alene.

Fru Granholms datter Berit giftet seg med Halvard Naalum som i 1963 inngikk kompaniskap med fru Granholm, og sammen drev de forretningen. Butikken ble påbygd, og fikk moderne selvbetjening og kassadrift. Halvard overtok etterhvert bedriften og endret navnet til Løkkevika Handel v/Naalum. Han drev gartneriet frem til pensjonsalder i 1996, skriver han i brevet.

Halvard Naalum er Anders Isebakkes bestefar.

Annonse