Annonse
14. oktober skal sarpingen Jane Hupe utstille installasjonen «Weather you care or not» på Galleri Røed på Jeløy.

Fra skrot til kunst

Har du en gammel paraply liggende, som du ikke lenger bruker? Nå kan den få et nytt liv som kunstobjekt.

Annonse
Sarpsborg24

Sarpingen Jane Hupe er nemlig på jakt etter ødelagte paraplyer som hun skal bruke til kunstprosjektet sitt, «Weather you care or not». Det skal stilles ut på Galleri Røed på Jeløy til høsten.

Inspirert av Tom Waits

Kunstneren forteller at utgangspunktet for utstillingen er en metafor hentet fra en av låtene til Tom Waits.

– Jeg er så glad i Tom Waits. I linjen «broken umbrellas like dead birds» fra låten «9th & Hennepin» synger han jo om disse ødelagte paraplyene som ser ut som kråker. Paraplyer er spennende objekter, som nesten ser ut som skjeletter med brukne vinger, forteller hun.

Miljøperspektivet er også noe som engasjerer Hupe. Forholdet mellom menneske og natur, og gjenbruk i kunsten, er en rød tråd i hennes arbeider.

– Paraplyer tar kjempelang tid å bryte ned: Polyesteren tar omtrent 50 år å bryte ned, og stålet tar cirka 200 år. Min fascinasjon går likevel på paraplyene som objekt og materiale. Jeg tar nesten alltid utgangspunkt i det konkrete. Jeg må spille på lag med omgivelsene, og for meg er det viktig å «svare på» det som berører meg, ved å bruke kunsten som min stemme i miljødebatten, sier hun.

Ønsker paraplyer

Tidligere har Hupe for det meste jobbet med maling, men også noe grafikk. Nå er hun i gang med å prøve ut noe nytt og mer spennende, nemlig installasjon.

– I den forbindelse trenger jeg masse paraplyer, slik at jeg kan utfolde meg med prosjektet mitt. Jeg skal ha en separatutstilling på Galleri Røed, der paraplyene blir en del av både malerier, grafikk og installasjoner, forteller hun videre.

– De som ønsker å gi brukte paraplyer til mitt prosjekt kan kontakte meg. Alle som bidrar er med i trekningen av et valgfritt tresnitt på åpningsdagen. Alle farger og tilstander er ønsket, forteller hun.

Elsker jobben

Hupe jobber 60 prosent som psykiatrisk sykepleier og ved siden av jobber hun med kunst all den tid hun har til rådighet. Ifølge hun selv kan hun jobbe med kunst døgnet rundt uten å bli sliten. Dette har hun holdt på med i mer eller mindre 30 år.

Hun liker å ha en leken tilnærming til kunsten og tenker at kunst ikke behøver å være så alvorlig, selv om hun er seriøs med det hun gjør.

– Det er ikke viktig for meg å male pene ting eller angi motiver korrekt. Jeg fokuserer på kraften i materialene og er ute etter å berøre. Man skal se at kunst er laget, og fysiske spor av tid og bevegelse finner jeg mer interessant enn det perfekte. For meg kan alt brukes, og gjenbruksmaterialer synes jeg er spennende å bruke. I tillegg er det lurt, fortsetter hun.

Alle som ønsker å donere bort paraplyen sin kan komme i kontakt med Jane Hupe på e-postadressen janehupe@yahoo.no.

Annonse