Annonse
TENNING: Det er stor entusiasme både på og utenfor fotballbanen i Sarpsborg etter at byens toppklubb har tatt seg til sin andre NM-finale på tre år. Lagkaptein Ole Heieren Hansen (nr. 2 fra venstre) sier det bor enda mer i klubben enn de har fått vist til nå.

– Cupsuksess viktig for hele fylket

Sarpsborg 08 er i ferd med å gjennomføre sin beste sesong i klubbens historie, og spillerne som var med på finalenederlaget for to år siden klør etter å krone oppturen med NM-gull.

Annonse
Sarpsborg24

– Vi vet at byen gleder seg ekstremt mye, folk har bestilt hotellrom allerede, det er spørsmål om billetter og mye styr nå de første dagene etter en seier i semifinalen, sier Sarpsborg 08-kaptein Ole Heieren Hansen.

Han, Amin Askar og Patrick Mortensen er de tre eneste gjenværende spillerne i dagens 08-tropp som også spilte finalen mot Rosenborg i 2015. Den gang endte det med tap 0-2, og kapteinen er ivrig etter å slå tilbake i klubbens andre forsøk på å få med kongepokalen hjem fra Ullevaal.

– Bedre enn i 2015

– Det var en morsom kamp å spille for to år siden også, men for oss handler det om å vinne. Da ble det ikke helt den samme stemningen for vår del som det kanskje var for byens del, men vi er revansjelystne og tar den motstanden som kommer, sier kapteinen.

På motsatt banehalvdel søndag 3. desember står Lillestrøm, et lag som ligger sju plasser og ti poeng bak sarpingene i eliteserien. Men cupfinaler har en tendens til å leve sitt eget liv.

– For min del er det ett fett hvem vi møter. Vi må bare vinne kampen, og utgangspunktet i år er litt annerledes. Vi er bedre enn vi var i 2015 og går nok inn i finalen som favoritt, eller i alle fall 50-50, sier Amin Askar.

Supportermedvind

Under onsdagens semifinalekamp mot Vålerenga, som Sarpsborg 08 vant hele 3-0, kunne høyrebacken fra Moss merke støtten fra tribunen hele veien. Han håper det blir minst like stort trykk på Ullevaal.

– Medvinden vi får fra supporterne betyr mye. Spesielt når vi spiller bra, styrer kampen og leder så blir det ganske stille på den ene siden av tribunen mens det blir mer trykk fra våre folk. Det er jo planen i alle kampene som gjenstår av sesongen, at vi skal starte godt og styre, og når vi da i tillegg får Fossefallet i ryggen så er det fantastisk, sier Askar.

Og støtten merkes også utenfor banen.

– Vi kjenner på optimismen, og folk er bare positive hele tida. Jeg syns det er kult at man får til noe i Sarpsborg, det har ikke vært så mye fotballstorhet her i nyere tid. Det er bra for klubben, byen og hele fylket også. Jeg tror det er flere enn bare sarpingene her i Østfold som holder med Sarpsborg om dagen.

Den hjemvendte sønn

Den kanskje største helten i semifinalen med sine to scoringer var den hjemvendte sønn Ole Jørgen Halvorsen, som returnerte til Sarpsborg og 08 foran denne sesongen etter 7,5 år i henholdsvis Sogndal, Fredrikstad, Odd og Bodø/Glimt.

– Det føles godt, og jeg var heldig å få være litt toneangivende, men det er jo laget som har gjort det her. Vi har jobba hardt i en hel sesong og får en ordentlig gulrot helt på slutten. Det er helt herlig, sier 30-åringen.

Han har spilt en cupfinale tidligere, for Odd i 2014, men er klar på at det betyr litt ekstra å spille for hjemklubben.

– Det er spennende å kunne spille for laget man har vokst opp i og er veldig glad i. Jeg jobba hardt både på og utenfor banen før jeg forlot klubben i 2009, så det er stort for meg å være tilbake igjen, og det er stort for byen å være i cupfinalen. Det er ikke alle forunt å kunne spille cupfinale for hjembyen og laget sitt, understreker Halvorsen.

– En klubb med stor K

Det at Sarpsborg 08 er i sin andre cupfinale på tre år er et tydelig bevis på hvor store steg klubben har tatt på de relativt få årene som har gått siden oppstarten, mener han.

– Men vi er fortsatt sultne og nyter å spille. Nå har vi satt oss i en veldig god posisjon, så da skal vi bare gripe den sjansen, kose oss og forhåpentligvis vinne nok kamper til å få litt metall i skapet, sier Halvorsen.

Og kantspilleren får støtte fra forsvarsbauta og lagkaptein Ole Heieren Hansen.

– Det betyr i alle fall at vi gjør veldig mye riktig. Vi får veldig mye ut av ressursene og har en hel klubb som står samlet og jobber for å bli bedre hver eneste dag. Det er alt fra frivillige til trenerstaben og vi som er ute på matta. Det bor mer i denne klubben, så vi skal bare kjøre på videre og bli bedre og bedre for hvert år, fastslår han.

Selv har han ikke fått så mye spilletid som han kanskje skulle ønske i jubelsesongen, men han lar ikke det være et skår i gleden.

Laget først

– Man håper alltid å spille, det ville vært feil å si noe annet, men det har vært solide prestasjoner over hele linja. Jeg skal sørge for å være 100 prosent på trening hver eneste dag og gjøre meg selv og medspillere bedre, og så får vi se hvem som spiller, men nå handler det om at laget skal gå først.

Uansett hvordan det måtte gå i cupfinalen er spillerne enige om at dette har vært den beste sesongen så lang i Sarpsborg 08s korte historie, og den er ikke over ennå.

– Vi har lyst til å være med hele veien inn og det er selvfølgelig utrolig stort å være med og kjempe om medaljer. Det betyr at du har gjort noe godt over en hel sesong. Det som er positivt er at det er mye å kjempe for denne høsten, og ukene kommer nok ikke til å gå fort nok, avslutter Hansen.

Annonse