Vivian Andersen driver den tradisjonsrike Grimsøen handel denne sommeren. Sønnen Mathias Hellesø Andersen hjelper også til.

Butikken på Grimsøy er tilbake i drift

Det er ikke bare i Løkkevika hvor det har blitt startet forretning denne sommeren.

På Grimsøya er nemlig den gamle dagligvarebutikken/landhandelen oppe og går igjen, takket være Vivian Andersen (41). Hun har selv tidligere jobbet på landhandelen i 11 år.

Dette var en tid hun ser tilbake på med gode minner, og derfor valgte hun å starte opp forretningen igjen.

– Landhandelen har stått uten drift i rundt tre år nå, mye på grunn av at den forrige driveren Kai Evensen gikk bort. Før han døde, spurte han meg om jeg ønsket å ta over etter han, men det passet seg ikke sånn den gangen, forteller Andersen.

Nå følte hun derimot at tida var inne.

– Vi har selv hytte her ute, og jeg synes det er trist å se at landhandelen har stått tom. Butikken har stått uten drift i omtrent tre år nå, så jeg følte den måtte våkne til liv igjen, fortsetter hun.

Gamle tradisjoner

Andersen opplever at kundene liker det de er vant til. Landhandelen startet opp for første gang på 1960-tallet, og den har blitt drevet av flere eiere. Den tida Andersen jobbet i landhandelen solgte tidligere driver Kai Evensen pølser som han laget med egen pølsekvern.

– Jeg har fått flere forespørsler av folk som etterspør produkter som ble solgt her tidligere. Derfor selger jeg både ferske bakervarer, frukt og grønt, egg fra lokal bonde, smurte bagetter, og grillmat fra leverandøren Bergstrøm. Vi kaller pølsene vi selger for Grimsen-pølsene, og de er kjempegode, forteller hun videre.

Hjemmelaget pizza

Ekstra gøy for Andersen er det at hun får brukt sin tidligere utdanning som kokk på kjøkkenet. Hos landhandelen kan man nemlig få kjøpt hjemmelaget pizza, som hun selv baker.

– Dette var noe vi tenkte kom til å slå an, og det har det også gjort. Vi har derfor åpent til 20.00 hver dag, da folk vanligst bestiller pizza mellom 18.00 og 19.30, forteller hun.

Hittil har hun opplevd mellom åtte og ni bestillinger i løpet av én dag.

Bekymret for videre drift

Andersen har fire barn, og eldstesønnen hennes hjelper til i landhandelen. Forretningen er kun åpen i sommersesongen, da Andersen jobber som lærer ellers i året. Om landhandelen kommer til å fortsette i drift blir hun nødt til å se an.

Første helgen hun hadde åpent var det mange som handlet, men det var dårlig med salg på ukedagene. Neste helg tok det seg imidlertid opp.

– Selv om folk sier de skal bruke butikken, er det ikke dermed sagt at den blir brukt nok til at vi skal klare å få det til å gå rundt. Vi er selvfølgelig avhengig av at folk handler her. Det er også grunnen til at vi tar hensyn til kundenes behov, slik at vi kan tilfredsstille dem på best mulig måte. Derfor satser vi på flere kunder utover sommeren, forteller hun.