Annonse

Årets første båttur i påska?

Påsken er høytid for klargjøring og det mange som sjøsetter. Men ikke alle husker å sjekke alt. Her er Redningsselskapets sjekkliste for å hjelpe deg til en sikker båttur.

Annonse
Sarpsborg24

Det er mange gjengangere og en av disse er at båtene lagres i hagen eller i havna med halv tank, og at nåla for tankmåleren rett og slett «gror fast» slik at man går tom for drivstoff i løpet av årets første turer, melder Redningsselskapet på sine nettsider.

– Ta med ei ekstra kanne med drivstoff og lenseutstyr. Og husk på redningsvesten. Nå er det meldt fint vær over store deler av landet, men det er fortsatt veldig kaldt i vannet. Med redningsvesten holder du deg flytende og svømmer lettere mot land samtidig som du blir mer synlig, oppfordrer Tommy Gjerland.

– Det er nå man skal sjekke båten for lekkasjer og se at alt virker som det skal. Det er veldig ugreit om den store ferieturen til sommeren er årets første tur og ting går galt da. Det blir ingen hyggelig båtopplevelse for familien, sier den erfarne redningsskøyteskipperen.

De aller fleste uttrykkningene kommer på grunn av for dårlig vedlikehold av båt og motor.

–Det er noen klassikere nå i påska. Den vanligste er kanskje dieseldyrene, som er geleaktige alger og sopp som faktisk lever i dieseltanken. Når denne guffa kommer inn i filtrene i båten blir det fort stopp, sier Tommy Gjerland.

Gjerland oppfordrer alle båtfolk til å bruke påsketuren til å sjekke at alt fungerer om bord.

Sjekkliste før og etter sjøsetting:

*Sjekk motorens oljenivå og kjølevæskenivå.

*Kontroller batterispenning og lad batteri ved behov. Et fulladet batteri skal ha 12,72 V. 12,3 V indikerer halv kapasitet, mens 12 V indikerer kritisk lav spenning.

*Gå over alle smørepunkter, smør gjerne wireoverføringer og bevegelige deler. Rengjør og sett inn med et tynt lag fett. Bruk syrefri vaselin, spray grease eller lignende.

*Beveg alle ventiler og se etter lekkasje

*Sjekk ledninger og slanger. Se etter brudd eller slitasje

*Sjekk og rengjør drivstoffilteret

*Test vinsjer, drev, trimflaps og ror

*Etter sjøsetting, se over alle skroggjennomføringer for lekkasje

*Sjekk at motoren har stabil kjøling

*Gummiimpellere kan bli harde og sprekke når de står tørt. Bruk verksted til å skifte impeller med mindre du er motorkyndig

*Sjekk datostempling på utløsermekanisme i redningsvestene

*Kall opp nærmeste kystradio for test av VHF-en.

Dette må du ha med på båtturen:

*Dregg

*Brannslukker/brannteppe

*Båtshake

*Fendere

*Kartplotter/GPS

*Kart

*Kniv

*Mobiltelefon (gjerne også VHF)

*Redningsvest

*Tauverk

*Vanntett sekk

*Lanterne (om dette ikke er montert på båten)

*Lykt

Annonse